f78394-krouzky.jpeg (199 KB)Foto: Šárka Škachová

Po zimě nebývají doma uskladněná jablka v té nejlepší kondici. Ale je samozřejmě škoda, aby skončily v kompostu. Jak je můžeme zpracovat na skvělé jídlo?

  • Jablečné pyré - oloupejte, nakrájejte a rozvařte jablka s trochou vody a skořice. Potom ještě rozmixujte a máte skvělou domácí přesnídávku.
  • Jablečný kompot - nakrájejte jablka na kousky, povařte s trochou vody, cukru a skořice. K čemu tenhle kompot chutná nejlépe? Přeci k řízku s bramborovou kaší.
  • Pečený jablečný čaj - nakrájejte jablka na plátky, usušte v troubě a používejte jako základ pro voňavý čaj. Můžete přidat i další ovoce.
  • Jablečný koláč nebo štrúdl - v tomhle dezertu schováte ty nejvíce scvrklá jablka!
  • Jablečný crumble - vrstva jablek překrytá drobenkou z másla, mouky a cukru. To je velká pecka!
  • Muffiny s jablky - nakrájená jablka přidejte do těsta na muffiny. Vyzkoušejte náš recept na jablečné muffiny.
  • Jablečné smoothie - rozmixujte s banánem a jogurtem.
  • Domácí jablečný mošt - odšťavněte jablka nebo je rozmixujte a přeceďte.
  • Jablečný ocet - nechte jablečný mošt zkvasit na ocet.
  • Jablečné čatní - pikantní varianta sladké marmelády, do které přidáte cibule, chilli a koření.
  • Sušená jablka - nakrájejte na plátky a usušte v sušičce nebo troubě.
  • Ovesná kaše s jablky - přidejte strouhaná jablka do ranní ovesné kaše.
51055f5c18552-ha5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Crumble s jablky a hruškami

Jaký skvělý recept napadá vás?

Suroviny

těstíčko

  • 2 žloutky + 2 bílky
  • 1 vejce
  • 80 ml kvalitního vaječného likéru nebo rumu
  • 60 g hladké mouky

Postup

Ze všech surovin kromě 2 bílků umíchejte hladké těstíčko, do kterého na poslední chvilku před pečením vmíchejte opatrně ušlehaný sníh ze 2 bílků.
Jablka nakrájejte na kroužky vysoké asi 1 cm a vykrojte středy - jadřince. Posypejte skořicovým cukrem a obalte v těstíčku. Smažte v rozpáleném přepuštěném másle nebo slunečnicovém oleji z obou stran.

Kroužky podávejte ještě horké, lehce posypané moučkovým cukrem s vanilkou či špetkou skořice.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová.