DSC_0214.jpg (116 KB)
Jablka a hrušky. Přesně tyhle suroviny jsme použili do dnešního podzimního dezertu. Klidně přidejte i trochu švestek. Do crumble se hodí všechny druhy ovoce, které můžete různě kombinovat.

Suroviny

  • 4 velká jablka
  • 4 velké hrušky
  • třtinový cukr podle chuti

na drobenku

  • 200 g ovesných vloček nebo směsi vloček
  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 - 100 g nasekaných vlašských nebo jiných ořechů
  • 1 lžička skořice

DSC_0218.jpg (76 KB)

Postup

Jablka a hrušky zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Zapékací mísu s vyšším okrajem lehce vymažte kouskem Hery. Vsypejte do ní nakrájené ovoce, klidně téměř po okraj, ovoce pečením zmenší svůj objem. Kdo chce, může místo jedné zapékací mísy použít menší misky a upéct jednotlivé porce. Ovoce můžete, ale nemusíte lehce ocukrovat.

Připravte si drobenku. Všechny suroviny smíchejte a připravte podobnou směs jako je drobenka na koláč. Místo vloček můžete použít polohrubou mouku. Ale s vločkami je crumble chutnější a zdravější.

DSC_0171.jpg (106 KB)

Drobenku navrstvěte na ovoce, nebojte se přitlačit. 

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 35 až 45 minut. Ke konci pečení crumble hlídejte. Ovoce musí změknout, klesnout a drobenka bude opečená, křupavá, zlatavá až jemně hnědá.

Podávejte jen tak, horké či studené. Výborným doplňkem je kopeček creme fraiche, kysané smetany, vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladkosti, které vám zpříjemní náladu

Čokoládový dort

dort2.jpg (178 KB)

Alsaský jablkový koláč

kolac.jpg (82 KB)

Dezert Míša

misadezert.jpg (74 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama