Rebarborove-chutney.jpgFoto: Akademie kvality

Suroviny: 

  • 500 g rebarbory
  • 200 g cibule
  • 300 g jablka
  • 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky) 
  • 300 ml vinného octa 
  • 300 g třtinového cukru
  • 50 g strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kuliček hořčičného semínka
  • pár kuliček pepře
  • kůra z citronu
  • špetka kari koření
  • špetka soli

Postup:

Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle. 

Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě. Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.