9f1e8ea7c6efa-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Vejce patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny – jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů i minerálů. Díky vysokému obsahu živin zasytí na dlouhou dobu a přispívají k regeneraci svalů, což ocení nejen sportovci. Přestože jsou vejce zdravá, i zde platí, že všeho s mírou – nadměrná konzumace může u některých lidí zvyšovat hladinu cholesterolu, a proto je dobré sledovat svůj celkový jídelníček a zachovávat vyváženost.

Japonská tamago omeleta

Vrstvená vaječná omeleta s lehce sladkou chutí, která se podává s rýží nebo jako součást sushi. Stačí smíchat 3 vejce s kapkou sójové omáčky, přidat lžíci tekutého koření mirinu a trochu cukru a smažit postupně v tenkých vrstvách, které se překládají.

Italský zabaione

Lehký italský dezert z našlehaných žloutků, cukru a sladkého vína vás zaručeně dostane svou lahodnou chutí. Krémová lahůdka se podává teplá nebo vychlazená. Na přípravu budete potřebovat 4-5 žloutků, 80 g cukru a 100 ml vína. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přeneste na vodní lázeň, přilejte víno a šlehejte cca deset minut. Podávejte s ovocem nebo cukrářskými piškoty.

Huevos rancheros

Aneb pikantní mexická vejce, která jsou skvělou ostrou snídaní pro milovníky výrazné chuti. Na pánvi orestujte na oleji pár stroužků česneku a cibuli, přidejte fazole v rajčatové omáčce, avokádo na kostičky a povařte. Vytvořte ve směsi důlky, do kterých vyklepnete vejce. Osolte, opepřete a vejce nechte v troubě nebo pod pokličkou upéct. Ozdobte koriandrem a podávejte s bílým pečivem.