089775fb03b0a-BYL-SEznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Naše zahrady a balkóny nejčastěji zdobí pestrá paleta bylinek, z nichž každá má své specifické kouzlo a využití. Máta s její vůní a osvěžující chutí je nepostradatelná pro letní limonády a čaje, ale také skvěle dochutí například některé saláty. Bazalka s její sladce kořeněnou vůní je základem mnoha středomořských pokrmů, od pesta po rajčatové saláty. Rozmarýn s jeho jehličkovitými lístky a pryskyřičnou vůní dodá charakter pečenému masu, bramborám i bylinkovým olejům. Tymián s jeho zemitou a lehce pikantní chutí se hodí k drůbeži, rybám i zelenině. A nesmíme zapomenout na pažitku, jejíž jemná cibulová chuť ozvláštní pomazánky, polévky i vaječné pokrmy. Správné označení těchto pokladů usnadní nejen jejich sběr, ale i péči o ně.

A nyní k samotnému triku, jak si vyrobit stylové a ekologické cedulky k bylinkám, aniž byste museli sáhnout hluboko do kapsy. Vše, co budete potřebovat, pravděpodobně najdete ve své zahradě či kuchyni: rovná dřívka (mohou to být větvičky z prořezávky stromů či keřů), škrabka na zeleninu, ostrý nůž a permanentní fix (případně natišťovací písmenka pro preciznější vzhled).

Samotná výroba je překvapivě jednoduchá a hlavně zábavná. Pomocí škrabky na zeleninu zbavíte větvičku vrchní kůry. Tento obnažený povrch bude následně ideální pro napsání názvu bylinky. Spodní konec dřívka poté pomocí nožíku zaříznete do špičky, což usnadní jeho zapíchnutí do zeminy v truhlíku či na záhonku.

Jakmile máte dřívko připravené, permanentním fixem pečlivě napište název dané bylinky na oškrábanou světlou plochu. Pokud preferujete elegantnější vzhled, můžete použít natišťovací písmenka. Hotovou cedulku pak jednoduše zapíchněte k příslušné bylině a máte hotovo. 

Zdroj info: instagramový profil@wuid.flauschig, autorka článku