DSC_0190.jpg (103 KB)

Těsto na tenhle koláč si zamilujete. Je velice křehké, lehce drobivé a velice voňavé. Hodí se na něj různé ovoce, ale klidně ho můžete použít na slaný koláč. Do těsta jsme totiž nepoužili cukr.

Čím sladit? Není potřeba to přehánět. Podzimní jablka a hrušky jsou sladké a proto jen trochu dolaďte chuť. Kokosový cukr je aktuálně oblíbené sladidlo. Med, javorový sirup nebo třtinový cukr udělají stejnou službu.

Oříšky? Ty nesmí chybět. My máme v receptu ořechy pekanové, vlašské nebo lískové budou stejně dobré.

DSC_0160.jpg (112 KB)

Suroviny

na těsto

  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička octu

na náplň

  • 2 velká jablka
  • 1 velká hruška
  • 100 g pekanových ořechů
  • 4 lžíce kokosového cukru

DSC_0156.jpg (94 KB)

Postup

Promíchejte sůl a mouku. Přidejte na malé kostičky nakrájenou vychlazenou Heru a ocet. Promíchejte ručně nebo v kuchyňském robotovi.

DSC_0001.jpg (111 KB)

Míchejte na pomalou rychlost a umíchejte nelepivé těsto.

Dopracujte ještě rukou na válu.

DSC_0007.jpg (163 KB)

Těsto vyválejte do tvaru obdélníku.

DSC_0013.jpg (113 KB)

Obě boční strany složte doprostřed.

DSC_0015.jpg (121 KB)

Několikrát přejeďte válečkem, až se těsto spojí. 

DSC_0016.jpg (124 KB)

Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20 minut do lednice. Vyndejte ven, rozválejte opět na tenčí obdélník a znovu složte boční strany do středu. Vraťte do lednice. Tento postup opakujte třikrát. 

Těsto nechejte hodinu odpočívat v lednici.

Vychlazené těsto rozválejte do koláčové formy o průměru 26 - 28 cm, vymazané papírem od Hery. Rozválejte do stran a zvedněte okraje.

Jablka i hrušku omyjte a nakrájejte z nich tenké plátky. Včetně slupky.

DSC_0166.jpg (94 KB)

Plátky ovoce vyskládejte na těsto, posypejte nasekanými pekanovými ořechy a posypejte kokosovým cukrem.

DSC_0174.jpg (97 KB)

Pečte v troubě vyhřáté na  200 °C, 20 minut. Poté teplotu zvyšte na 220 °C a dopékejte ještě 15 až 20 minut.

Nechejte lehce vychladnout a podávejte.

DSC_0186.jpg (85 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Jablka a hrušky ve sladkých podzimních dezertech

Vídeňský jablečný závin

strudl6.jpg (167 KB)

Hruškovo jablečný koláč

kolac.jpg (52 KB)

Jablečný koláč s medovo-ovesným křupáním

kolac_1.jpg (70 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama