Těsto na tenhle koláč si zamilujete. Je velice křehké, lehce drobivé a velice voňavé. Hodí se na něj různé ovoce, ale klidně ho můžete použít na slaný koláč. Do těsta jsme totiž nepoužili cukr.
Čím sladit? Není potřeba to přehánět. Podzimní jablka a hrušky jsou sladké a proto jen trochu dolaďte chuť. Kokosový cukr je aktuálně oblíbené sladidlo. Med, javorový sirup nebo třtinový cukr udělají stejnou službu.
Oříšky? Ty nesmí chybět. My máme v receptu ořechy pekanové, vlašské nebo lískové budou stejně dobré.
Suroviny
na těsto
- 250 g Hery máslová příchuť
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička octu
na náplň
- 2 velká jablka
- 1 velká hruška
- 100 g pekanových ořechů
- 4 lžíce kokosového cukru
Postup
Promíchejte sůl a mouku. Přidejte na malé kostičky nakrájenou vychlazenou Heru a ocet. Promíchejte ručně nebo v kuchyňském robotovi.
Míchejte na pomalou rychlost a umíchejte nelepivé těsto.
Dopracujte ještě rukou na válu.
Těsto vyválejte do tvaru obdélníku.
Obě boční strany složte doprostřed.
Několikrát přejeďte válečkem, až se těsto spojí.
Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20 minut do lednice. Vyndejte ven, rozválejte opět na tenčí obdélník a znovu složte boční strany do středu. Vraťte do lednice. Tento postup opakujte třikrát.
Těsto nechejte hodinu odpočívat v lednici.
Vychlazené těsto rozválejte do koláčové formy o průměru 26 - 28 cm, vymazané papírem od Hery. Rozválejte do stran a zvedněte okraje.
Jablka i hrušku omyjte a nakrájejte z nich tenké plátky. Včetně slupky.
Plátky ovoce vyskládejte na těsto, posypejte nasekanými pekanovými ořechy a posypejte kokosovým cukrem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 20 minut. Poté teplotu zvyšte na 220 °C a dopékejte ještě 15 až 20 minut.
Nechejte lehce vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Jablka a hrušky ve sladkých podzimních dezertech
Jablečný koláč s medovo-ovesným křupáním
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová
Nový komentář
Komentáře
Nádhera a také zkusím, kokosový cukr tedy nemám, ale kouknu do Alberta (myslím, že v minulosti tady byl odkaz s těmito potravinami, právě na Albert). Nicméně u nás jablka oloupu. Jsme nějací rozmazlení, prostě slupky ne-e
U nás hodně vede linecký jablkový koláč, tak to bude milá obměna.
To vypadá nádherně, hned bych si dala!!!
KOkosový cukr teď taky hodně používám. Hlavně ním sladím kávu.
Ten vypadá dobře!