37c65d-kolac.jpeg (273 KB)Foto: Alena Kolaříková

Hrušky! Skvělé ovoce, které můžete kombinovat s mnoha dalšími surovinami, ve slaných i sladkých pokrmech.

Sladké kombinace

  • S oříšky – vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle skvěle doplňují sladkou chuť hrušek.
  • S čokoládou – hrušky a čokoláda (zejména hořká) tvoří lahodný dezert.
  • S medem a skořicí – tyto ingredience zvýrazní jejich sladkost, ideální na pečené hrušky.
  • S vanilkou – vanilkový krém nebo zmrzlina jsou k hruškám dokonalým doplňkem.
  • Se sýry – sladké hrušky se dobře kombinují s mascarpone, ricottou nebo tvarohem.

Slané kombinace

  • S plísňovými sýrygorgonzola, roquefort nebo hermelín tvoří s hruškami skvělý chuťový kontrast.
  • S ořechy a sýremsalát s rukolou, vlašskými ořechy, sýrem a hruškami je oblíbený předkrm.
  • S uzeninami – například prosciutto nebo parmská šunka se sladkými hruškami tvoří perfektní kombinaci.
  • S ořechovým olejem – například v salátech s hruškami a sýrem.
  • S kořením – jako je muškátový oříšek, tymián nebo rozmarýn, které zvýrazňují jejich chuť.

Suroviny

  • 1 hotové listové těsto
  • 2 hrušky
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce Hořčice Delikates Avokádo
  • tymián Avokádo
  • špetka soli

Postup

Listové těsto rozbalte a rozválejte nebo použijte těsto již rozválené. Rozdělte ho na tři obdélníky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. U každého obdélníku lehce ohněte okraje. 

Hrušky rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrájejte na plátky. Plátky hrušek naskládejte na připravené listové těsto.

V misce smíchejte smetanu, žloutek, špetku soli, tymián a hořčici. Rozšlehejte vidličkou.

Opatrně přelijte hrušky na listovém těstě. Smetana se žloutkem se pěkně rozlijí po těstě. Nahoru naskládejte plátky sýra. Ještě lehce posypejte tymiánem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dozlatova. To je přibližně 20 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.