koláč s křupáním

Recept na tento koláč je improvizací na Australský koláč s ovesnými vločkami z naší oblíbené cukrárny U mlsné kočky.


Suroviny

těsto:
200 g polohrubé mouky
špetka soli
30g cukru
100g másla nakrájeného na kousky
1 žloutek

12 menší jablíček (nebo 5 klasických)
vanilkový cukr

1 lžíce másla
2 lžíce medu
ovesné vločky
oříšky podle chuti

Postup

Suroviny na těsto zpracujeme nejlépe v robotu, aby se těsto moc nezahřálo. Těsto zabalíme a dáme na minimálně 30 minut odpočívat do ledničky.

Mezitím nakrájíme na kostky jablíčka. Nakrájené jablíčka jsem prosypala vanilkovým cukrem.

Na pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme 2 lžíce medu. Chvíli mícháme a pak přisypeme ovesné vločky a případně nasekané oříšky (já měla málo vloček, tak jsem použila hrst lískových ořechů). Krátce promícháme, odstavíme z plotny a necháme chvilku chládnout.

Těsto vyndáme z lednice a namačkáme rukou do rozevírací dortové formy tak, aby vytvořilo asi 1 cm okraj. Propícháme vidličkou, nasypeme na něj jablíčkové kostky a na závěr nasypeme ovesné vločky.

Pečeme na 180°C přibližně 30 minut až okraje těsta zrůžoví.

Koláč je výborný teplý i studený s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Reklama