be7f856c9b6a8-shutterstock-2495819449.jpg
Foto: Shutterstock

Octy, jako je jablečný, rýžový nebo balsamikový, obsahují kyselinu octovou, která může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín. Také je prokázáno, že kyselina octová zvyšuje produkci trávicích enzymů a žaludeční kyseliny. To může pomoci zrychlit metabolismus, efektivněji rozkládat potraviny v těle a také podpořit hubnutí. Kyselina octová může také zvýšit spalování tuků a snížit jejich ukládání, říká nutriční specialistka ve společnosti Hungry Koala Ipsita Chakraborty pro Indian Express.

„Pití octa, zejména před jídlem, je praxe zakořeněná v různých kulturách, včetně Japonska, kde se věří, že nabízí několik zdravotních výhod,“ uvádí také Ipsita Chakraborty. V Japonsku je běžné přidávat ocet do různých pokrmů, jako jsou saláty, marinády nebo omáčky, a také jej míchat s vodou či čajem. Tato praxe je považována za součást zdravého životního stylu a je spojována s dlouhověkostí a prevencí chronických onemocnění.

Chakraborty také dodává, že kyselina octová pomáhá vyrovnávat hladinu pH pokožky, což může pomoci zlepšit funkci kožní bariéry a snížit problémy, jako je suchost, podráždění či akné. Zejména jablečný ocet obsahuje spoustu antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radiály v těle, které způsobují poškození buněk a urychlují stárnutí pokožky.

Přestože konzumace octa může mít určité zdravotní přínosy, odborníci varují před nadměrným užíváním, které může vést k podráždění trávicího traktu nebo poškození zubní skloviny. Doporučuje se proto konzumovat ocet s mírou a ideálně po konzultaci s lékařem či odborníkem na výživu.

Závěrem lze říci, že začlenění octa do stravy může být prospěšné pro zdraví, pokud je součástí vyvážené a pestré stravy a zdravého životního stylu.

ca60a335bc8fb-shutterstock-2062491434.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroje: National Library of Medicine, Ipsita Chakraborty pro Indian Express.