Voňavý podzimní recept pochází z krásné kuchyně Lenky - Beaute, která se svými recepty nikdy nezklame!
Suroviny
4 - 5 hrušek
trošku cukru
4 vejce
200 g cukru krupice
220 g kvalitního oleje
240 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
trošku skořice
hrst nahrubo nasekaných ořechů
4 jablka
Postup
Nejdřív si připravíme formu. Použila jsem pekáč z varného skla, ale dá se použít, jaký se zlíbí vám. Formu na dně vyložíme pečícím papírem, posypeme troškou cukru a poklademe hruškama, které jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Šťáva z hrušek s cukrem krásně karamelizuje, tak na povrchu vytvoří krásně voňavé a sladce chutnající ostrůvky.
Těsto připravíme ideálně za použití robotu, případně intenzivního vlastnoručního míchání. Nejdřív vyšleháme spolu vejce, cukr a olej, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a troškou skořice. Zase intenzivní míchání a na závěr zlehka přidáme ořechy a oloupaná, na menší kostky nakrájená, jablíčka.
Těsto vylijeme do formy na naskládané hrušky a dáme péct na 180 °C. Propečenost testujeme zapíchnutou špejlí.
Po upečení necháme chvilku vychládnout a poté překlopíme na talíř a odstraníme pečicí papír.
Takovýto koláč bude ozdobou vašeho podzimního stolu. Pokud jste ale nenasytní jako já a potřebujete „ještě něco“, tak ho můžete polít karamelovou polevou, kterou vyrobíte jednoduše tak, že necháte na pánvi rozpustit cukr v trošce vody a bez míchání zahříváte, až má krásně jantarovou barvu, pak přidáte trošku smetany a za stálého míchání chvilku počkáte, až se oboje spojí v krásně hladkou, lesklou a voňavou polevu. Při výrobě karamelu pozor. Je příšerně horký!
Dobrou chuť přeje Beaute.
Nový komentář
Komentáře
Hruškový koláč děláme, ale trošku jiný, posypaný drobenkou.
Hruškový koláč jsem ještě nejedla.
moje polovicka moc jablecne buchty nemusi ale svagrova ta bude rada tak u ni ochutnam dekuji za recept
Peču podobný,ale s jablky a je opravdu moc dobrý a rychlý jak v pečení,tak v snězení
asi zkusím
hmmm, vyzkouším
u nás se tomu říká hruškovec (z hrušek), ale dělám častěji z jablek (jabkovec) - je to skutečně vláčné a pokud se hned nesní, tak dlouho vydrží ...
Koláček by mohl být moooc dobrý..
Jen nevím.. ten olej.. nemá tam být 220 ml? Na gramy mi to přijde divný..
Ozdobou asi ne,ale chutnat může
Fofo — #1 v těstě,přečti si článek ještě jednou
Hruškovo-jablečný koláč? A kde jsou, prosím, ta jablka?