028891593de51-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Hlavní zdravotní benefity kopřivy dvojdomé:

  • Podpora imunity – Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů pomáhá kopřiva posilovat obranyschopnost organismu.
  • Čištění krve a detoxikace – Kopřiva má silné diuretické účinky, podporuje činnost ledvin a pomáhá tělu zbavit se škodlivin.
  • Podpora krvetvorby – Vysoký obsah železa a chlorofylu je prospěšný při chudokrevnosti a únavě.
  • Protizánětlivé účinky – Pomáhá při zánětech kloubů, artritidě a revmatických potížích.
  • Zlepšení trávení – Podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky, pomáhá při nadýmání a zácpě.
  • Péče o vlasy a pokožku – Odvary z kopřivy se tradičně používají k posílení vlasů, zmírnění lupů a problematické pleti.
  • Podpora dýchacího systému – Pomáhá při alergiích, astmatu a nachlazení, protože zklidňuje sliznice dýchacích cest.
  • Kopřivu lze užívat v podobě čajů, tinktur, šťáv nebo přidávat do jídel. Její léčivé účinky jsou známy už po staletí a stále si drží své místo v přírodní medicíně.

Budete potřebovat:

  • 200 g mladých kopřiv
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 brambory
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem, poté vařte cca 15 minut. Přidejte spařené kopřivy, chvíli povařte a poté polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, těsně před podáváním vlijte smetanu, aby byla polévka krémovější.

Zdroj: Kosik.cz, Lekarna.cz