78e919-spenatova.jpeg (233 KB)Foto: Alena Kolaříková

Špenátová polévka je moc dobrá a velice snadná. My pro vás navíc máme nápady, jak ji ještě vylepšit.

  • Přidejte sýr - nastrouhaný parmazán, gorgonzolu, nebo jiný sýr s výraznou chutí. Sýr se v polévce krásně rozpustí a dodá jí krémovost a hloubku.
  • Přidejte smetanu nebo kokosové mléko - polévku zjemní a kokosové mléko dodá exotický nádech.
  • Experimentuje s kořením – kromě muškátového oříšku můžete přidat špetku chilli, kari koření, kmín, nebo dokonce čerstvě nastrouhaný zázvor.
  • Nezapomeňte na křupavé krutony - opečte na másle nebo olivovém oleji kostičky chleba s česnekem a bylinkami. 
  • Semínka a oříšky - můžete nasypat do hotové polévky. Skvělá jsou opražená dýňová semínka, slunečnicová semínka nebo nasekané mandle. 
  • Vejce - na talíř můžete přidat vařené vejce na měkko nebo ztracené vejce.
  • Využijte jarní bylinky - bazalku, petrželku nebo koriandr.
  • Zakysaná smetana nebo jogurt - na povrch polévky můžete přidat lžičku zakysané smetany nebo hustého řeckého jogurtu. Polévka bude ještě krémovější a chutnější.
  • Houby - osmahnuté houby, například žampiony nebo lesní houby, dodají polévce trochu jinou chuť.
  • Hodí se i kus masa - k polévce můžete přidat orestovanou slaninu, šunku nebo nakrájené kuřecí maso.

Suroviny

  • 400 g čerstvého nebo mraženého špenátu 
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší brambora (pro zahuštění)
  • 750 ml zeleninového vývaru 
  • 200 ml smetany na vaření (může být i rostlinná)
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Pokud používáte čerstvý špenát, dobře ho omyjte. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
V hrnci rozpusťte máslo (nebo rozehřejte olej) a na středním plameni orestujte cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby se rozvoněl. Do hrnce přidejte nakrájenou bramboru a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte na středním plameni asi 10–15 minut, dokud brambory nezměknou.
K hotovým bramborám přidejte špenát a nechte ho na mírném plameni zavadnout (to trvá jen pár minut).
Polévku stáhněte z plamene a ponorným mixérem ji rozmixujte na hladký krém. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete použít stolní mixér.
Přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Polévku prohřejte, ale už ji nevařte.
Podávejte s vařeným vejcem.

Dobrou chuť přeje Elly.