Špenátová polévka je moc dobrá a velice snadná. My pro vás navíc máme nápady, jak ji ještě vylepšit.
- Přidejte sýr - nastrouhaný parmazán, gorgonzolu, nebo jiný sýr s výraznou chutí. Sýr se v polévce krásně rozpustí a dodá jí krémovost a hloubku.
- Přidejte smetanu nebo kokosové mléko - polévku zjemní a kokosové mléko dodá exotický nádech.
- Experimentuje s kořením – kromě muškátového oříšku můžete přidat špetku chilli, kari koření, kmín, nebo dokonce čerstvě nastrouhaný zázvor.
- Nezapomeňte na křupavé krutony - opečte na másle nebo olivovém oleji kostičky chleba s česnekem a bylinkami.
- Semínka a oříšky - můžete nasypat do hotové polévky. Skvělá jsou opražená dýňová semínka, slunečnicová semínka nebo nasekané mandle.
- Vejce - na talíř můžete přidat vařené vejce na měkko nebo ztracené vejce.
- Využijte jarní bylinky - bazalku, petrželku nebo koriandr.
- Zakysaná smetana nebo jogurt - na povrch polévky můžete přidat lžičku zakysané smetany nebo hustého řeckého jogurtu. Polévka bude ještě krémovější a chutnější.
- Houby - osmahnuté houby, například žampiony nebo lesní houby, dodají polévce trochu jinou chuť.
- Hodí se i kus masa - k polévce můžete přidat orestovanou slaninu, šunku nebo nakrájené kuřecí maso.
Suroviny
- 400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší brambora (pro zahuštění)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření (může být i rostlinná)
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
Pokud používáte čerstvý špenát, dobře ho omyjte. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
V hrnci rozpusťte máslo (nebo rozehřejte olej) a na středním plameni orestujte cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby se rozvoněl. Do hrnce přidejte nakrájenou bramboru a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte na středním plameni asi 10–15 minut, dokud brambory nezměknou.
K hotovým bramborám přidejte špenát a nechte ho na mírném plameni zavadnout (to trvá jen pár minut).
Polévku stáhněte z plamene a ponorným mixérem ji rozmixujte na hladký krém. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete použít stolní mixér.
Přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Polévku prohřejte, ale už ji nevařte.
Podávejte s vařeným vejcem.
Nový komentář