27b5a3253cad6-titul-1-.jpg
Foto: Makro

Letošní, už třetí ročník festivalu se koná v pátek 4. a v sobotu 5. dubna ve čtyřech patrech O2 universa. Pátek patří hlavně profesionálům z oboru, ale v sobotu se brány otevírají i veřejnosti – a věř nám, že tohle nechcete promeškat. Pojďme se podívat, co byste neměli minout.

Jídlo, které vás donutí mlčet

Začněme tím nejdůležitějším, jídlem. Letos festival nabízí neuvěřitelně pestrou ochutnávku světových kuchyní, které najdeš na MAKRO SQUARE – náměstí plném chutí. A co konkrétně si dát?

  • Signature dezert od Ivety Fabešové – sladký masterpiece z krvavého pomeranče, vytvořený speciálně pro tento festival.
  • Grilované speciality MASO Made by makro – dva druhy hotdogů a pořádné burgery, co vás zaručeně zasytí.
  • Zelňák s uzeným masem a loaded fries od Iniciativy České pole – domácí klasika s pořádnou porcí lokálního charakteru.
  • Špecle s trhanou kachnou a domácí sekaná z projektu Chytrý kuchař – ideální volba pro fanoušky poctivé české kuchyně.
  • Tři druhy tataráku z České restaurace – takže jestli jste fanoušek syrového masa, máš jasno.
  • A samozřejmě nechybí ani asijská a italská kuchyně – degustační porce všech pokrmů jsou v ceně vstupenky!

e7d3ccbe8c7bf-blobid0.jpg
Foto: Makro

Nápoje, co potěší duši

Kdo má radši víno, pivo nebo koktejly, taky si přijde na své.

  • V barové sekci ochutnát signature koktejl od barmanského mága George Němce – k dispozici bude jak alkoholická, tak nealko verze.
  • Sekce VÍNO V GASTRO přinese řízené degustace a tipy na to, jak správně párovat víno s jídlem – garantem je someliér Jakub Přibyl.
  • Milovníky piva čeká velké finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, kde se ti nejlepší výčepní z Česka i Slovenska utkají přímo před publikem.

Káva a sladká tečka

Bez kávy to nejde. A tady na festivalu si můžeš užít tu nejlepší výběrovou, přímo od českých pražíren a špičkových baristů. Navíc tu proběhnou prestižní soutěže jako:
Czech Coffee in Good Spirits Championship – když se káva spojí s alkoholem.
Czech Latte Art Championship – káva, která je tak krásná, že ji skoro nechceš vypít.

2821e1d3329e6-mensi-1-.jpg
foto: Makro

Kromě exkluzivního dezertu z krvavého pomeranče od Ivety Fabešové se na MAKRO Czech Gastro Festu můžete těšit na další sladké lahůdky. Cukrářka Iva Roháčová předvede své umění modelováním čokoládové sochy Zdeňka Pohlreicha přímo na místě. Navíc Helena Fléglová představí svou cukrářskou show, která slibuje jedinečný zážitek pro milovníky sladkostí.

Show, které můžete vidět naživo

Tady nejde jen o jídlo a pití, ale o zážitek. Na MAKRO STAGE tě čeká třeba trimování 70kilové mořské ryby ve visu. a kuchaři z ní hned na místě připraví poké porce pro návštěvníky. Budete mít možnost zažít dvacet kuchařských show, včetně účasti těch nejlepších světových šéfkuchařů:

  • Marvin Böhm z tříhvězdičkové michelinské restaurace Aqua (DE)
  • Peter Duranský, první slovenský michelinský šéfkuchař
  • Jimmi Eriksson, vítěz Culinary World Cup (SE)
  • Daren Liew, asijský expert na kantonskou kuchyni
  • A další světová esa, která přijela předat zkušenosti a inspirovat českou scénu.

6f2e6a702cad9-Pro-patek-i-sobotu-je-pripravene-trimovani-sedmdesatikilove-morske-ryby-.jpg
Foto: Makro

Program, který poučí

Na MAKRO FORUM se bude diskutovat o všem důležitém, co hýbe gastronomií, například o rozšíření Michelin Guide na celé Česko, udržitelnosti, lokálních surovinách nebo třeba o tom, jak zefektivnit chod restaurace. Setkáte se se s osobnostmi jako:
Kristýna Nemčková – vítězka MasterChefa a kuchařská naděje
Petr Svejkovský – absolvent prestižní školy v Lausanne
Lukáš Hejlík – známý food aktivista a autor projektu Gastromapa

Proč jít?

  • Vstupenka zahrnuje všechny degustace – neplatíte za jídlo navíc.
  • Zažijete světové kuchaře, nejlepší české výčepní a baristy.
  • Uvidíte unikátní live show a ochutnáš jídla, která běžně nejsou dostupná.
  • Dozvíte se, kam kráčí česká gastronomie – a můžete být její součástí.


Takže… jestli máte rádi jídlo, pití, inspiraci a nové zážitky, sobota 5. dubna v O2 universu je vaše jasná volba. Přijďte hladoví – MAKRO Czech Gastro Fest vám dá víc než jen plný žaludek.


Zdroj: Nikol Formanová Makro