Minulý týdne jsme si v rámci grilování připravili k večeři křepelky. Přijela nám návštěva, tak jsme chtěli udělat něco nezvyklého. Proto křepelky. Já jsem je možná někdy v minulosti ochutnala, ale nějak jsem si nedovedla vybavit chuť masa, tak jsem byla zvědavá, jaké budou.

křepelka

Protože je to malý ptáček, připravili jsme pro každého jednu. Jak jsem se dočetla, patří do čeledi bažantovitých, je to taková malá koroptev, prostě křepelka, kterou oceňují gurmáni, dají se koupit například v Makru kromě masa i malá, křepelčí vajíčka. Ta si myslím, že ale slouží spíš jako ozdoba, doplnění speciálních pokrmů, taková malá třešnička na dortu. I dle velikosti.

Jak mi křepelka chutnala? Podle mě je to spíš předkrm, taková piplací obíračka, hodně kostiček a trocha drůbežího jemného masa, které chutná jako zvěřina.

Jak jsme křepelky připravili? Koupili jsme 4 křepelky, pro každého jednu, byli jsme 4 strávníci.

křepelka

Křepelky jsme rozpůlili po páteři, aby prsa zůstala celá, a naložili jsme je do jednoduché marinády – olej, citronová šťáva a čerstvý tymián. Před grilováním jsme je nechali asi hodinu mimo chladničku, aby se „oteplily“ a získaly pokojovou teplotu. Pak jsme je hezky ogrilovali a při tepelném zpracování potírali marinádou. Je třeba celou dobu myslet na to, aby křepelka nebyla vysušená a zůstala v ní šťáva. Jako první tedy grilujeme ze strany, kde je kůže, aby se pěkně zatáhla a podržela šťávu z masa. Když kůže hezky zhnědne, pak křepelku otočte a pomažte marinádou. Když je hotová, je třeba ji dát asi na 5 až 10 minut „odpočívat“, aby se zadržená šťáva hezky rozprostřela do masa. Pak podáváme s přílohou dle chuti, my jsme ji zkombinovali s polentou a s grilovanými rajčaty.

křepelka

Musím říci, že i když bylo masa z 1 jedné křepelky tak akorát, je to příjemná změna po klasickém grilování kuřecího či vepřového masa.

křepelka

TÉMATA:
MASO A RYBY