Minulý týdne jsme si v rámci grilování připravili k večeři křepelky. Přijela nám návštěva, tak jsme chtěli udělat něco nezvyklého. Proto křepelky. Já jsem je možná někdy v minulosti ochutnala, ale nějak jsem si nedovedla vybavit chuť masa, tak jsem byla zvědavá, jaké budou.
Protože je to malý ptáček, připravili jsme pro každého jednu. Jak jsem se dočetla, patří do čeledi bažantovitých, je to taková malá koroptev, prostě křepelka, kterou oceňují gurmáni, dají se koupit například v Makru kromě masa i malá, křepelčí vajíčka. Ta si myslím, že ale slouží spíš jako ozdoba, doplnění speciálních pokrmů, taková malá třešnička na dortu. I dle velikosti.
Jak mi křepelka chutnala? Podle mě je to spíš předkrm, taková piplací obíračka, hodně kostiček a trocha drůbežího jemného masa, které chutná jako zvěřina.
Jak jsme křepelky připravili? Koupili jsme 4 křepelky, pro každého jednu, byli jsme 4 strávníci.
Křepelky jsme rozpůlili po páteři, aby prsa zůstala celá, a naložili jsme je do jednoduché marinády – olej, citronová šťáva a čerstvý tymián. Před grilováním jsme je nechali asi hodinu mimo chladničku, aby se „oteplily“ a získaly pokojovou teplotu. Pak jsme je hezky ogrilovali a při tepelném zpracování potírali marinádou. Je třeba celou dobu myslet na to, aby křepelka nebyla vysušená a zůstala v ní šťáva. Jako první tedy grilujeme ze strany, kde je kůže, aby se pěkně zatáhla a podržela šťávu z masa. Když kůže hezky zhnědne, pak křepelku otočte a pomažte marinádou. Když je hotová, je třeba ji dát asi na 5 až 10 minut „odpočívat“, aby se zadržená šťáva hezky rozprostřela do masa. Pak podáváme s přílohou dle chuti, my jsme ji zkombinovali s polentou a s grilovanými rajčaty.
Musím říci, že i když bylo masa z 1 jedné křepelky tak akorát, je to příjemná změna po klasickém grilování kuřecího či vepřového masa.
Nový komentář
Komentáře
Chuť křepelek se odvíjí hlavně od toho, čím jsou krmené. Když jsem si je koupila v obchodě, tak mi nikdy moc nechutnaly, ale co je chováme doma, tak se po nich můžeme utlouct. Konkrétně jim kupujeme krmivo Energys, a to hlavně proto, že má dobré složení, a ta po něm křepelky snášejí častěji a mají mnohem lepší vajíčka :)
gerda — #26 Na těchto základech můžete stavět. Jako maskota využívá chytrou lišku....ane žádnou slepici



fujky fujky
Rikina — #24 Ano. Na těchto základech můžete stavět!!
Lyoness — #23 no, a to sádlo se samozřejmě nevyhodí. To se hezky vyškvaří a použije na kynuté těsto. Je krásně žluté a nakypřené jako peříčko.
gerda — #22
když to říkáš ty - jinýmu bych to neuvěřila
Rikina — #21 Slepici polivka je vynikajici...Kdyz se umi uvarit...Pekne s masem, zeleninou a nudlemi...
A jak rika gerda - obrat od sadla...
Mnam mnam...
A slepice na paprice... mmmm
Rikina — #21 Pche, moji slepičí polívku by sis PŘIDALA!!
Já ti dám, že nemá chuť
A mastná je tak akorát, samo že se slepice před přípravou musí obrat od sádla.
gerda — #20 dyť je to mastný a jinak to nemá žádnou pořádnou chuť.
Slepičí polívku dělala moje babička, když bylo nutno nějakou slepici klepnout, neb už nenesla. Tak byla povinně slepičí polívka a slepice na paprice, nebo tak něco. Sníst se to dalo, ale že by si člověk pochutnal... jo, kočky, ty se měly dobře, neb dostaly ty vyvařené kousky z polívky, to nikdo nechtěl.
Rikina — #18 tak tchyně ji zcela jistě peří zbavila, byla z rolnické rodiny, co se samozásobila
A kdo ti uvařil tak hnusnou slepičí polévku, že se ti zprotivila??
Slepičí vývar je pojem, tohle slyším prvně, že někomu nechutnala. Dokonce je i Slepičí polévka pro mou duši, já to teda nečetla, ale Slepice přece vstoupila i do světové literatury, a nebyla to kuchařka
! Jéžiš, slepičí polívka, nadělám do ní domácí nudle, maso do rizota, které zalévám bílým vínem a tím vývarem taky...nevíš, co je dobrý.
Ne děkuji nemusím mít všechno.
gerda — #16 no to černé na vráně je peří, a to se před vařením oškube
To já vím, jak chutná vraní polévka, neb jsem se v životě často přimotala k různým atypickým situacím. Můžu ti říct, že o nic nepřicházíš, je to prostě výživná polévka, též záleží na ostatních ingrediencích, ale že bych to musela nějak vyžadovat jako delikatesu, to zas ne.
Ale já nijak zvlášť nejásám ani nad slepičí polévkou, ta je sice taky výživná, ale málokdy má dobrou chuť, obvykle to člověk sní, aby neurazil.
DCOlga — #7 to se nají i talíře brambor
- jak píšu níž, darovala bych jim život, a na brambory si nandala o to víc másla.
Rikina — #11 nevím, jak chutná vraní polévka a doufám, že ji nebudu muset nikdy pozřít.
Stačilo vyprávění tchyně, které prý kdysi ze zvědavosti donesli tohoto ptáka do kuchyně, právěže na tu polévku. Protože se krajem nesla pověst, jaká je to delikatesa. Dopadlo to tak, že vařenou vránu vyhodila i s hrncem, který prý byl uvnitř celý černý, a na degustaci tedy ani nedošlo. Mně samotnou to nikdy ani nenapadlo, to bych musela mít Kudrnovic geny.
no, drobné ptactvo, zato velká obíračka - navíc, tolik tvorů muselo zahynout...
Rikina — #11 bacha ale na vraní oko, před vařením vyndat, prý je jedovaté
Křepelku jsem nikdy nejedla
Ohledně chuti, když je správně udělaná, chutná do zvěřiny. Je to zcela jiná chuť než kuře... Ale když se to vysuší na troud, pak to nemá žádnou chuť.
gerda — #3 no počkej - vrána je taky pěvec. A taková vraní polívka...
Křepelky jsem nezkoušela, holoubata jsme pekli dvakrát, a teda nic moc. Ani chuťově, ani na množství. Fůra obírání drobných kostiček, a fakt to nestojí za tu práci s přípravou, než je to upečené. S křepelkami to asi bude velice podobné.