Můj synek Pepík slavil narozeniny. V neděli s rodinou, další den s kamarády. Rodinu jsme pozvali na oběd, uvařili, rozdělili dort a jako zlatý hřeb byl připravený čokoládový moučník se šlehačkou. Recept na něj jsem měla už několikrát vyzkoušený, všichni na něm milujeme to, že zvenčí je krásně křupavý a vevnitř čokoláda téměř teče.
Ovšem v tom všem běhání a obsluhování návštěvy jsem dezert tak trochu přepekla. Nespálila, pouze vysušila. Drobil se a nebylo to ono. Bylo mi ovšem líto ho vyhodit, protože do těsta „zařvaly“ velice kvalitní čokolády.
Suroviny na čokoládový sen
250-300 g kvalitní čokolády, s vysokým podílem kakaa
200 g másla (žádné náhražky!)
100 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme kousky másla a také necháme rozpustit. Přimícháme cukr.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozšleháme metličkou. Mouku prosejeme z výšky, smícháme s práškem do pečiva. Žloutky i sníh postupně, na střídačku, vmícháme do čokoládové hmoty.
Do hladka umíchanou směs nalijeme do kulaté dortové formy. Doporučuji použít silikonovou, pokud nemáte, tak formu vymazejte a vysypte. Pečeme na 170 °C, asi 10-15 minut.
Jak už jsem psala, na povrchu má být koláč hotový, uvnitř téměř tekutý.
...tak přesně tenhle moučník jsem pokazila. Nechala jsem ho proto ve spíži a přemýšlela, co s ním.
A na druhý den jsem ho doplnila jiným moučníkem a upekla naprosto dokonalý moučník pro děti. Hned mezi dveřmi byl přejmenován na krtkův koláč...
Ze všeho nejdříve jsem upekla světlý základ na nový moučník
2 vejce
sklenice moučkového cukru
1/2 sklenice oleje
1 sklenice mléka
2 sklenice polohrubé mouky
prášek do pečiva
Protože jsem spěchala, tak jsem všechny suroviny smíchala najednou v míse a nalila na plech vyložený pečicím papírem. Dala jsem péct do trouby, vyhřáté na 180 °C, asi 20 minut.
Hotový moučník musí vychladnout a potom jej můžeme potřít výborným krémem. Ten je velice jednoduchý...
2 polotučné tvarohy
1 zakysaná smetana
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti (už nemusí být)
Všechny suroviny promícháme a natřeme na světlý moučník.
Na dokončení krtkova koláče nakonec přece jen našel uplatnění pokažený čokoládový moučník. Ten jsem rozdrobila a nasypala na moučník potřený krémem.
A už jsem krmila dětičky, a ty byly nadšené!
Dobrou chuť!
Nový komentář
Komentáře
Dala bych si, vyzkouším ho hned o víkendu
Dělám často krtkův dort,ale zkusím tento
23:30 a já jdu zaútočit na ledničku, když to tu vidím, nemůžu se udržet
slintám tady, ukládám receptík do oblíbených
bubidani — #6 a to já zas jo, vysmátá jsem dost
elly — #5 co na tom jak člověk vypadá, hlavně že je vysmatej ne
bubidani — #3 ale je to děsná fuška Víš jak budeme všichni doma za chvíli vypadat?
RenataP — #2 hele nepředbíhej :-)
už se mi sbíhají sliny :-) děkuji autorce, že se styl psaní receptů se začiná zlepšovat, i obrázek sedí
tečou mi sliny
TAK TO JE SKVĚLÉ A NÁPADITÉ