Foto: Shutterstock
Uvařit, zamrazit, ohřát
O trik se se svými sledujícími podělila uživatelka TikToku, která sdílí nejrůznější recepty pod přezdívkou Mama Linda. I když samozřejmě není první, kdo s tím šel na světlo, její video vyvolalo velký ohlas. Její asijská maminka ji prý naučila, že když dá uvařenou rýži zamrazit, odležet a následně ji ohřeje, má stejná rýže až o padesát procent méně kalorií, než kdyby ji člověk snědl hned po uvaření.
Lékař prozradil, co si o tom myslí
Samozřejmě se objevily i pochybovačné hlasy s tím, že něco takového není možné, těm však vzal vítr z plachet indický lékař Karan Rangarajan, který se k podobným videím rád vyjadřuje na svém profilu a uvádí na pravou míru některé mýty. V tomto případě ale potvrdil, že rýže bude mít skutečně méně kalorií a o mýtus se nejedná. Uvedl také, že se to týká v podstatě všech příloh, které obsahují sacharidy, respektive škroby, takže nejen rýže, ale i těstovin, chleba a dalších.
Méně kalorií i spokojená střeva
Proces, který se se škroby děje po ochlazení a znovuohřátí, se podle něj jmenuje retrogradace a laicky řečeno spočívá v tom, že vetší množství škrobů v potravinách bohatých na sacharidy se změní v takzvané rezistentní škroby. Ty se netráví v tenkém střevě, ale pokračují do tlustého střeva, kde se stávají potravou pro prospěšné střevní bakterie. Podle lékaře to s sebou přináší i jiné benefity než jen snížení množství kalorií v pokrmu. Rezistentní škrob podle něj zpravidelňuje a usnadňuje stolici a může působit preventivně u rakoviny tlustého střeva.
Odbornice na výživu ovšem trochu mírní nadšení z množství ušetřených kalorií, těch podle ní u bílé rýže není polovina. „Uvaření, ochlazení, zmrazení a případný další ohřev příloh je velice zajímavý způsob snížení kalorické dostupnosti. Škrob v přílohách se přemění na škrob rezistentní. Ten tělo tráví delší dobu a využívá ho v tlustém střevě jako prebiotikum (potravu pro střevní mikrobiom). Jako další výhodu můžeme zmínit nižší glykemický index přílohy, tedy jídlo má menší vliv na hladinu krevního cukru. Podobného výsledku dosáhneme i u dalších příloh jako jsou brambory, těstoviny, luštěniny nebo ovesné vločky. Důležité je však zmínit, že tímto trikem reálně uspoříme pouze 5 až 15 % kcal na jednu porci, nikoliv 50%, jak uvádí autorka TikTokového videa,“ okomentovala fitness trenérka a výživová poradkyně Natálie Horáková. Více kalorií by tato metoda měla ušetřit například v případě hnědé nebo červené rýže.
Zdroje: Zena-in.cz, Nypost.com, Restarthubnuti.cz, fitness trenérka a výživová poradkyně Natálie Horáková
Nový komentář