bf7e91-strudl.jpeg (190 KB)Foto: Alena Kolaříková

Zimní jablka jsou ta, která na podzim sklidíte a dokážete je uchovat téměř po celou zimu. V temnu a chladu. Čím více se blíží konec zimy, tím méně jsou jablka v kondici. Začínají se scvrkávat a vy pak vymýšlíte, co dobrého z nich upéct. Protože jablečné moučníky s vůní koření patří k podzimu i zimě. 

Pojďte se s námi podívat na ty nejoblíbenější...

Jablečný štrůdl neboli závin

  • 1 balení listového těsta
  • 4 velká jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • hrst rozinek (volitelné)
  • hrst mletých ořechů (volitelné)
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
Listové těsto rozválejte a na jeho střed rozprostřete směs jablek.
Těsto zaviňte, okraje dobře přitiskněte a položte na plech s pečicím papírem.
Štrúdl pečte asi 30–40 minut dozlatova.
Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip: Jablkový závin našich babiček

03e50b-_jablecny_kolac_2.jpeg (154 KB)Foto: Alena Kolaříková

Jablečný koláč s drobenkou

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla (na těsto)
  • 4 velká jablka
  • 1 lžička skořice

Drobenka

  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 100 g mouky

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, cukru a změklého másla vypracujte těsto a vtlačte jej do formy.
Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a rozložte na těsto. Posypte skořicí.

Na drobenku smíchejte máslo, cukr a mouku. Drobenku rozprostřete na jablka. Ještě na drobenku můžete položit na plátky rozkrájené jedno jablko.
Koláč pečte asi 40 minut dozlatova.

Náš tip: Jablečný koláč z křehkého máslového těsta

6f0290-jablecne_mufiny_2.jpeg (138 KB)Foto: Alena Kolaříková

Jablečné muffiny

  • 2 velká jablka
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • hrst nasekaných ořechů (volitelné)

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr.
Přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte. Jablka nastrouhejte a přidejte do těsta spolu s ořechy.
Těsto rozdělte do formiček a pečte asi 20–25 minut.

Náš tip: Zdravé mufiny s jablky a ovesnými vločkami

caf12e-cheesecake.jpeg (147 KB)Foto: Alena Kolaříková

Jablečný cheesecake

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 500 g tvarohu
  • 200 g ricotty
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 střední jablka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce másla (na karamelizaci jablek)

Postup

Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto směs vtlačte na dno dortové formy.
Tvaroh, ricottu, cukr a vejce smíchejte do hladkého krému a nalijte na sušenkový základ.
Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a osmahněte na másle se skořicí.
Karamelizovaná jablka rozložte na vrch dortu.
Cheesecake pečte na 160 °C asi 60 minut.

9b7aa8-livance_jablkove.jpeg (169 KB)Foto: Alena Kolaříková

Jablečné lívance

  • 2 jablka
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup

Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl.
Přidejte vejce, mléko a nastrouhaná jablka a vyšlehejte těsto. Na pánvi rozehřejte olej a smažte lívance dozlatova.
Podávejte s javorovým sirupem, medem, marmeládou nebo zakysanou smetanou.

Náš tip: Jablečný vločkovec

Dobrou chuť přeje Elly