Foto: Alena Kolaříková
Zimní jablka jsou ta, která na podzim sklidíte a dokážete je uchovat téměř po celou zimu. V temnu a chladu. Čím více se blíží konec zimy, tím méně jsou jablka v kondici. Začínají se scvrkávat a vy pak vymýšlíte, co dobrého z nich upéct. Protože jablečné moučníky s vůní koření patří k podzimu i zimě.
Pojďte se s námi podívat na ty nejoblíbenější...
Jablečný štrůdl neboli závin
- 1 balení listového těsta
- 4 velká jablka
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- hrst rozinek (volitelné)
- hrst mletých ořechů (volitelné)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
Listové těsto rozválejte a na jeho střed rozprostřete směs jablek.
Těsto zaviňte, okraje dobře přitiskněte a položte na plech s pečicím papírem.
Štrúdl pečte asi 30–40 minut dozlatova.
Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Náš tip: Jablkový závin našich babiček
Foto: Alena Kolaříková
Jablečný koláč s drobenkou
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla (na těsto)
- 4 velká jablka
- 1 lžička skořice
Drobenka
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 100 g mouky
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, cukru a změklého másla vypracujte těsto a vtlačte jej do formy.
Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a rozložte na těsto. Posypte skořicí.
Na drobenku smíchejte máslo, cukr a mouku. Drobenku rozprostřete na jablka. Ještě na drobenku můžete položit na plátky rozkrájené jedno jablko.
Koláč pečte asi 40 minut dozlatova.
Náš tip: Jablečný koláč z křehkého máslového těsta
Foto: Alena Kolaříková
Jablečné muffiny
- 2 velká jablka
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- hrst nasekaných ořechů (volitelné)
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr.
Přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte. Jablka nastrouhejte a přidejte do těsta spolu s ořechy.
Těsto rozdělte do formiček a pečte asi 20–25 minut.
Náš tip: Zdravé mufiny s jablky a ovesnými vločkami
Foto: Alena Kolaříková
Jablečný cheesecake
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g tvarohu
- 200 g ricotty
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 3 střední jablka
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce másla (na karamelizaci jablek)
Postup
Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto směs vtlačte na dno dortové formy.
Tvaroh, ricottu, cukr a vejce smíchejte do hladkého krému a nalijte na sušenkový základ.
Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a osmahněte na másle se skořicí.
Karamelizovaná jablka rozložte na vrch dortu.
Cheesecake pečte na 160 °C asi 60 minut.
Foto: Alena Kolaříková
Jablečné lívance
- 2 jablka
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- olej na smažení
Postup
Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl.
Přidejte vejce, mléko a nastrouhaná jablka a vyšlehejte těsto. Na pánvi rozehřejte olej a smažte lívance dozlatova.
Podávejte s javorovým sirupem, medem, marmeládou nebo zakysanou smetanou.
Náš tip: Jablečný vločkovec
Dobrou chuť přeje Elly
Nový komentář