Podle průzkumu, který provedli na začátku tohoto roku odborníci v České republice, přijímá 98 procent Čechů méně než
Obsah vlákniny ve stravě české populace je velmi nízký. Tato skutečnost může podle současných populačních studií souviset s vyšším výskytem civilizačních nemocí, například žlučových kamenů, zácpy, ale též rakoviny konečníku, ženského prsu či slinivky břišní.
Česká republika navíc figuruje na prvním místě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku a na předních příčkách tabulek zaznamenávajících počty srdečních onemocnění, jako jsou angina pectoris a infarkt myokardu. Ověřená fakta mohou poukazovat i na nedostatek vlákniny v naší stravě.
Vláknina jsou složené cukry (sacharidy), které organismus není schopen v tenkém střevě rozložit, vstřebat a využít jako zdroj energie. Zvětšuje množství střevního obsahu, „nasává“ do střeva vodu, ředí toxické látky a především působí jako prebiotikum – slouží jako substrát pro střevní bakterie, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka.
Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., a Eva Chocenská provedli na počátku roku 2005 průzkum příjmu vlákniny, jehož se zúčastnilo celkem 13 045 spotřebitelů. Výsledek ukázal, že průměrné množství přijímané vlákniny činilo u zkoumaného vzorku jen
Nejen na základě tohoto průzkumu odborníci jednoznačně doporučují konzumovat výrobky s vysokým obsahem vlákniny.
Mezi takové produkty nyní patří i nová Activia Budíček s vlákninou od společnosti Danone. Na jejím vývoji se podílel rovněž autor výše zmíněné studie Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. Tato novinka se vymyká klasickému pojetí mléčných výrobků vysokým podílem vlákniny. Jeden kelímek obsahuje
Zajímá Vás, kolik vlákniny obsahuje Vaše strava? Vypočítejte si svůj příjem vlákniny na stránkách www.activiabudicek.cz.
Nový komentář
Komentáře
Je to moc sladké, když je slazená
ja dlabu lnene seminko, ucinek 100%
Jím spoustu zeleniny, do vloček si přisypávám otruby, vlákniny mám víc než dost. A nesnáším navoněné slazené jogurty
Chňapka: To chodím taky, ale ono to loupání zrníček je pracné Jinak obilí
Já bych ten jogurt nevzala do pusy kde je obilí to nejím to jsem se mohla jít napást na pole než ho posekaly
já si dávám Psyllium do bílého jogurtu
Aja: To jo. Moucha naštve. Protein místo potřebné vlákniny
Jediný jogurt, který uznávám, jako zdravý, je Hollandia. Ta má podle mě i chemiků, které znám, to co má jogurt mít.
goldteqila: Jási taky dávám občas jitrocel indický čili Psyllium. Vždycky, když se mi zdá, že mám problém se zácpou. A je to opravdu nejlepší řešení.
Proč bych měla kvůli vláknině konzumovat jogurty? To si dám radši Psyllium.
Tyhle "hustý" jogurty se mi nelíbí... Kdo mi zaručí, že tam s vločkami nepřisypali i nějakýho červouše...? Kdysi tu někdo psal o mouše místo borůvky
Kickinka: např. v ovoci, zelenině, celozrnném pečivu
9 z 10 Čechů má nedostatek vlákniny! ..... ....A 8 z 9 Čechů je to ůplně jedno.... ............