Foto: Shutterstock
1. Avokádo pochází z Mexika. Většina kusů se dováží z Kalifornie a Floridy, ale jeho původ je v Mexiku. Tam se mu daří díky ideálnímu klimatu a pěstovalo se tam už 10 000 let před naším letopočtem. První, kdo začal z Evropanů konzumovat avokáda, byli Španělé.
2. Označení avokádo není původní. Nazval ho tak Ir Sir Hans Sloane v roce 1696 v katalogu jamajských rostlin. Strom, na kterém rostou avokáda, nazval „aligátoří hrušeň”.
3. Je to ovoce. I když tomu mnozí nevěří, protože avokádo není sladké, a proto by podle nich mělo být zeleninou, opravdu se řadí mezi ovoce. Je to proto, že avokádový strom patří do čeledi kvetoucích rostlin Lauraceae.
4. Celebrity s oblibou pěstují avokáda. Třeba držitel Oscara Jamie Foxx nebo herec Tom Selleck.
5. Existují různé odrůdy avokád. Chuť a textura závisí na oblasti, ze které pochází. Avokádo, které je pěstované na Floridě, má nižší obsah tuku a je pevnější, zatímco avokádo Hass z Mexika je měkčí a jemnější.
6. Má vysokou hladinu draslíku. Dokonce dvojnásobně vyšší než banány.
7. Avokádo může pomoci snížit cholesterol, ten špatný, který se nazývá LDL. Nebojte se zařadit do jídelníčku avokádo třeba i 3x až 4x do týdne.
8. Z avokáda se jí vnitřek, ale ne slupka. Tu vyhoďte a dejte ji daleko od domácích mazlíčků, pro ty by totiž mohla být jedovatá.
9. Nemáte doma máslo? Nahraďte ho avokádem! Avokádo je tučné a můžete ho použít jako náhražku másla. Ale jen, pokud je dostatečně zralé. Je to tajný trik veganů, kteří ho používají například do sladkých krémů.
10. Máte nezralé avokádo? Umístěte ho do papírového sáčku společně s jedním nebo dvěma banány. Ty totiž uvolňují plyn ethylen, který pomáhá při dozrávání ovoce.
Zdroj: Studie o avokádu, tasteofhome
Nový komentář
Komentáře
Taky mám ráda avokádo, ale pro opravdu dobré bych musela někam odcestovat, třeba do Peru nebo do Asie a Austrálie. Málokdy koupím dobré avokádo tady. Nejčastěji dělám pomazánky, malá je má taky ráda.
Avokádo mám moc ráda. Pravidelně mám v jídelníčku