V minulém článku jsme si upekli dort, dnes si ho naplníme a ozdobíme. Osvědčené krémy jsme si opět vypůjčili v penzionu Zvonička v Krkonoších, u Beate a z vlastních zdrojů.
Jirka Hladík z penzionu Zvonička peče dort z 16 vajíček. Do těchto maxi dortů potřebujeme také maxi dávku krému, aby nebyly suché. Jaký je ten jeho?
4 másla (nechat v pokojové teplotě)
200 g cukru moučka
1l mléka
3 vanilkové pudinky
Uvaříme pudinky, vychladíme a stáhneme škraloup. POZOR, pudink nesladíme!
Máslo ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme pudink.
Dorty, co se pečou u nás doma
Já sama jsem do dortů vyzkoušela už několik krémů. A našla jsem si svůj osvědčený recept. Toto množství krému je tak akorát do dortu ze 4 vajíček.
125 ml mléka
1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
125 g másla
140 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru (nebo odpovídající množství domácího vanilkového cukru)
1 žloutek (nemusí být)
Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném plameni přiveďte k varu. Povařte asi 2 minuty na hustou kaši, odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.
Mezitím utřete máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny. Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.
Tento recept jsem našla na stránkách časopisu Apetit. Žloutek do krému nikdy nedávám. Co ale udělám vždycky, tak krém ochutím nebo alespoň obarvím potravinářským barvivem.
Děti milují, když do krému přidám jahodovou marmeládu, dospělí zase kávu či nastrouhanou kvalitní čokoládu. Výborný je také vaječný likér, či pár kapek mandlového likéru.
Čím plní dorty Beaute?
200 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka
180 g moučkového cukru
vanilkový cukr
200 g másla
Mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, promícháme a necháme vychladnout. Cukry s máslem vyšleháme a přidáme vychladlou oříškovou hmotu.
Aby byl dort krásný
Hotový dort, naplněný krémem, pořádně vychladíme. Snažím se dort připravit den předem a nechat chladit přes noc. S dortem se pak mnohem lépe pracuje.
Na potahování můžete použít domácí potahovací hmotu. Jeden velice dobrý a vyzkoušený recept mám ze stránek výborné dortařky, Aleny.
150 g sušeného mléka
270 g moučkového cukru (nejlépe Korunní)
30 g ztuženého tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumu
několik kapek mandlového aroma
2 - 3 lžíce vody
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu.
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v několika kapkách vody nebo gelové potravinářské barvy.
Já sama si, po několika neúspěšných pokusech s touto hmotou, kupuji hmotu hotovou, cukrovou, s příchutí třešně, čokolády či mandlí.
Důležité je nepoužívat pod tuto hmotu smetanové krémy, protože se potom začne potahovací hmota rozpouštět.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Dortů moc nedělám, občas je koupím
Dorty nepeču,ale kupuji a ráda je jím.
sama chvala
dorty moc neděláme, ale tenhle je pěkný
Pěkný
tak to vyzkoušíme,vypadá to slibně
Přesně takový krém dělám, všem chutná.
Marcipán jsem si koupila
Tak tento recept na marcipán jsem teď objevila náhodou a hned si ho uložila.
moc hezké
Nikdy nedávám do dortového krému moučkový cukr. Nemám to ráda, cítím jak skřípe. Vyšlehám vejce s krupicovým cukrem nad párou, po vychladnutí vešlehám do másla.
navia — #14 to je krása!
navia — #14
selinka — #15 Díky, ale není to tak těžké..první zvíře co jsem dělala bylo to varnou potažené prasátko, to bylo asi před rokem a kvůli němu jsem asi tři noci blbě spala.
ToraToraTora — #16 Díky, byla pro neteře... málem jsme je nestihli vyfotit, jak jsem zaklapla foťák tak se na ni vrhly, utrhly jí uši, růžky... oloupaly puntíky žádné "škoda jíst" je vůbec nenapadlo.
navia — #14 krásná
navia — #14 Krásná žirafka..... a jak pěkně kouká, škoda sníst
navia — #14 tak tohle bych nedokázala ani s pistolí u hlavy.