dort

V minulém článku jsme si upekli dort, dnes si ho naplníme a ozdobíme. Osvědčené krémy jsme si opět vypůjčili v penzionu Zvonička v Krkonoších, u Beate a z vlastních zdrojů.

Jirka Hladík z penzionu Zvonička peče dort z 16 vajíček. Do těchto maxi dortů potřebujeme také maxi dávku krému, aby nebyly suché. Jaký je ten jeho?

4 másla (nechat v pokojové teplotě)
200 g cukru moučka
1l mléka
3 vanilkové pudinky

Uvaříme pudinky, vychladíme a stáhneme škraloup. POZOR, pudink nesladíme!
Máslo ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme pudink.

Dorty, co se pečou u nás doma

Já sama jsem do dortů vyzkoušela už několik krémů. A našla jsem si svůj osvědčený recept. Toto množství krému je tak akorát do dortu ze 4 vajíček.

125 ml mléka
1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
125 g másla
140 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru (nebo odpovídající množství domácího vanilkového cukru)
1 žloutek (nemusí být)

Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném plameni přiveďte k varu. Povařte asi 2 minuty na hustou kaši, odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.
Mezitím utřete máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny. Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.

Tento recept jsem našla na stránkách časopisu Apetit. Žloutek do krému nikdy nedávám. Co ale udělám vždycky, tak krém ochutím nebo alespoň obarvím potravinářským barvivem.

Děti milují, když do krému přidám jahodovou marmeládu, dospělí zase kávu či nastrouhanou kvalitní čokoládu. Výborný je také vaječný likér, či pár kapek mandlového likéru.

krém

 

Čím plní dorty Beaute?

200 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka
180 g moučkového cukru
vanilkový cukr
200 g másla

Mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, promícháme a necháme vychladnout. Cukry s máslem vyšleháme a přidáme vychladlou oříškovou hmotu.

Aby byl dort krásný

Hotový dort, naplněný krémem, pořádně vychladíme. Snažím se dort připravit den předem a nechat chladit přes noc. S dortem se pak mnohem lépe pracuje.

Na potahování můžete použít domácí potahovací hmotu. Jeden velice dobrý a vyzkoušený recept mám ze stránek výborné dortařky, Aleny.

150 g sušeného mléka
270 g moučkového cukru (nejlépe Korunní)
30 g ztuženého tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumu
několik kapek mandlového aroma
2 - 3 lžíce vody

Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu.
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v několika kapkách vody nebo gelové potravinářské barvy.

Já sama si, po několika neúspěšných pokusech s touto hmotou, kupuji hmotu hotovou, cukrovou, s příchutí třešně, čokolády či mandlí.

Důležité je nepoužívat pod tuto hmotu smetanové krémy, protože se potom začne potahovací hmota rozpouštět.

Dobrou chuť přeje elly.