Pokud při přípravě housek nahradíte část běžné mouky celozrnnou moukou a přidáte tvaroh, změní se jejich výživová hodnota hned v několika ohledech. Získáte více vlákniny, což zlepší trávení, podpoří pocit sytosti a pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi. Celozrnná mouka obsahuje více hořčíku, železa, zinku a selenu než běžná bílá mouka. Tvaroh přidává do housek kvalitní bílkoviny, která zvyšuje sytost a pomáhá při regeneraci svalů, a snižuje jejich kalorickou hodnotu (pokud použijete nízkotučný tvaroh). Tvaroh přispívá k vyššímu obsahu vápníku, který je důležitý pro kosti a zuby a v neposlední řadě dělá těsto vláčnější.
Ingredience na 8 housek:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu (0,5 g tuku)
- 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
- 0,5 čl jedlé sody
- 1 čl cukru krupice
- sůl
- 70 ml polotučného mléka
- libovolná semínka nebo koření na posypání (např. dýňová semínka, kmín, hrubozrnná sůl atd.)
Postup:
Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem do pečiva a sodou. Do sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo, 50 ml mléka, přidáme tvaroh, cukr a sůl a následným hnětením vytvoříme nelepivé tuhé těsto.
Na pomoučněném vále z těsta vytvarujeme bochánky, které na povrchu nařízneme do kříže, potřeme mlékem a posypeme semínky nebo oblíbeným kořením. Housky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut.
Tip: Do housek můžete přidat libovolné koření na dochucení (např. bazalku, kmín, kari).
Zdroj receptu: Pernerka
Nový komentář
Komentáře
Pekla jsem podobný recept ale na chleba, byl dobrý jen jsem v něm hodně cítila tu jedlou sodu.