Pokud při přípravě housek nahradíte část běžné mouky celozrnnou moukou a přidáte tvaroh, změní se jejich výživová hodnota hned v několika ohledech. Získáte více vlákniny, což zlepší trávení, podpoří pocit sytosti a pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi. Celozrnná mouka obsahuje více hořčíku, železa, zinku a selenu než běžná bílá mouka. Tvaroh přidává do housek kvalitní bílkoviny, která zvyšuje sytost a pomáhá při regeneraci svalů, a snižuje jejich kalorickou hodnotu (pokud použijete nízkotučný tvaroh). Tvaroh přispívá k vyššímu obsahu vápníku, který je důležitý pro kosti a zuby a v neposlední řadě dělá těsto vláčnější. 

62d2d5b01361c-obrazek.jpgFoto: Pernerka

Ingredience na 8 housek:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky 
  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu (0,5 g tuku)
  • 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
  • 0,5 čl jedlé sody
  • 1 čl cukru krupice
  • sůl
  • 70 ml polotučného mléka
  • libovolná semínka nebo koření na posypání (např. dýňová semínka, kmín, hrubozrnná sůl atd.)

Postup: 

Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem do pečiva a sodou. Do sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo, 50 ml mléka, přidáme tvaroh, cukr a sůl a následným hnětením vytvoříme nelepivé tuhé těsto.

Na pomoučněném vále z těsta vytvarujeme bochánky, které na povrchu nařízneme do kříže, potřeme mlékem a posypeme semínky nebo oblíbeným kořením.  Housky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut. 

Tip: Do housek můžete přidat libovolné koření na dochucení (např. bazalku, kmín, kari).

Zdroj receptu: Pernerka