zdravé raw cukroví

Trend současné doby je jasný. Vařte a pečte zdravě. Ideálně s minimem živočišných tuků, bez bílé mouky a bílého cukru, s moderními surovinami jako je karob, chia semínka, třtinový cukr. Pšeničnou mouku nahrazuje mouka kaštanová, kamutová, rýžová nebo třeba nopálová.

Obrovské oblibě se těší raw strava. Při této úpravě nesmí potraviny projít vyšší teplotou než je 45 °C. Pro milovníky „živého“ stravování je tedy klasické cukroví nepřijatelné. V jejich kuchyních vznikají nejrůznější sušené kousky, kuličky z mletého sušeného ovoce, ořechů, semínek.

Rozhodnete-li se zkusit raw cukroví, tak si musíte dát pozor při nákupu potravin. Nestačí obyčejné kakao, ale musíte sehnat jeho raw, nepraženou, verzi. Nakupte si velké množství různých semínek, sušené datle, ideálně odrůdu Medjool, kakaové máslo, všechny druhy ořechů, které znáte.

Bude se vám hodit také výkonný mixér, s vysokými otáčkami. Ten pomůže připravit hladkou hmotu, ze které tvarujete vybrané cukroví. Nejlépe se vám budou vytvářet kuličky. Rozmixovanou hmotu můžete také rozetřít na tenkou placku, kterou prosušíte a vykrojíte z ní libovolné tvary.

Ty potom můžete slepovat raw džemem nebo krémem. Existuje dokonce raw čokoláda, kterou hotové cukroví ozdobíte a dochutíte.

Cukroví drží pohromadě díky rozmixovanému ovoci, semínkám, kokosovému tuku. Sladit není potřeba. Ovoce má v sobě sladké chuti více než dost. Když se vám přece jen zdá hmota na cukroví málo sladká, přidejte trochu agávového nebo jantarového sirupu, stévie nebo medu.

Výsledkem pak bude pestrý vánoční talíř plný různých barev a tvarů, ve zdravém provedení. Vyzkoušejte a budete nadšení a překvapení kolik chutí se skrývá v živé stravě.

zdravé vánoční cukroví

Vánoční cukroví můžete také moderně odlehčit použitím netradičních druhů mouky a sladidel. Nabídka alternativních potravin na trhu je čím dál širší, v prodejnách se zdravou výživou vám poradí při výběru a na internetu najdete řadu zajímavých receptů.

Mé nejoblíbenější stránky se zdravou, ale chutnou stravou, patří Cecílii Jílkové. Už jen ten název je lákavý. Najím se a zhubnu. A právě tady najdete velkou spoustu vánočního cukroví.

Já se přiznám, že na našem vánočním stole určitě nesmí chybět klasické linecké, vanilkové rohlíčky a jiné oblíbené cukroví všech členů rodiny. Letos se však chystám také na pár zdravých kousků. Připravovat je budu právě pod Cecílie a už mám své favority.

Brusinkové hvězdičky

Bonbóny z RAW čokolády plněné brusinkami a kustovnicí můžete použít jako cukroví, jako milé překvapení k čaji nebo jako dárek pro blízké. Na hvězdičky budete potřebovat silikonovou formu (plato na odlévání čokolády nebo tvoření ledu).

Ingredience na jeden a půl velkého plata:

  • 120 g kakaového másla
  • 35 g raw kakaa
  • 4 lžíce medu
  • brusinky
  • 2 lžíce kustovnice

Silikonové plato položíme na tác, aby se nám dobře přenášelo do mrazáku nebo lednice. Kakaové máslo nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme kakao a med. Kustovnici rozemeleme v mlýnku a do každé formičky: nasypeme špetku pomocí kávové lžičky, zalijeme čokoládou do dvou třetin, vhodíme jednu nebo dvě brusinky a dolijeme ještě čokoládou. Vložíme plato do mrazáku nebo do lednice a necháme dobře ztuhnout, aby se nám hvězdičky snadno vylupovaly. Hotovo.

Čtěte také

 

TÉMATA:
MLSÁNÍ