Trend současné doby je jasný. Vařte a pečte zdravě. Ideálně s minimem živočišných tuků, bez bílé mouky a bílého cukru, s moderními surovinami jako je karob, chia semínka, třtinový cukr. Pšeničnou mouku nahrazuje mouka kaštanová, kamutová, rýžová nebo třeba nopálová.
Obrovské oblibě se těší raw strava. Při této úpravě nesmí potraviny projít vyšší teplotou než je 45 °C. Pro milovníky „živého“ stravování je tedy klasické cukroví nepřijatelné. V jejich kuchyních vznikají nejrůznější sušené kousky, kuličky z mletého sušeného ovoce, ořechů, semínek.
Rozhodnete-li se zkusit raw cukroví, tak si musíte dát pozor při nákupu potravin. Nestačí obyčejné kakao, ale musíte sehnat jeho raw, nepraženou, verzi. Nakupte si velké množství různých semínek, sušené datle, ideálně odrůdu Medjool, kakaové máslo, všechny druhy ořechů, které znáte.
Bude se vám hodit také výkonný mixér, s vysokými otáčkami. Ten pomůže připravit hladkou hmotu, ze které tvarujete vybrané cukroví. Nejlépe se vám budou vytvářet kuličky. Rozmixovanou hmotu můžete také rozetřít na tenkou placku, kterou prosušíte a vykrojíte z ní libovolné tvary.
Ty potom můžete slepovat raw džemem nebo krémem. Existuje dokonce raw čokoláda, kterou hotové cukroví ozdobíte a dochutíte.
Cukroví drží pohromadě díky rozmixovanému ovoci, semínkám, kokosovému tuku. Sladit není potřeba. Ovoce má v sobě sladké chuti více než dost. Když se vám přece jen zdá hmota na cukroví málo sladká, přidejte trochu agávového nebo jantarového sirupu, stévie nebo medu.
Výsledkem pak bude pestrý vánoční talíř plný různých barev a tvarů, ve zdravém provedení. Vyzkoušejte a budete nadšení a překvapení kolik chutí se skrývá v živé stravě.
Vánoční cukroví můžete také moderně odlehčit použitím netradičních druhů mouky a sladidel. Nabídka alternativních potravin na trhu je čím dál širší, v prodejnách se zdravou výživou vám poradí při výběru a na internetu najdete řadu zajímavých receptů.
Mé nejoblíbenější stránky se zdravou, ale chutnou stravou, patří Cecílii Jílkové. Už jen ten název je lákavý. Najím se a zhubnu. A právě tady najdete velkou spoustu vánočního cukroví.
Já se přiznám, že na našem vánočním stole určitě nesmí chybět klasické linecké, vanilkové rohlíčky a jiné oblíbené cukroví všech členů rodiny. Letos se však chystám také na pár zdravých kousků. Připravovat je budu právě pod Cecílie a už mám své favority.
Brusinkové hvězdičky
Bonbóny z RAW čokolády plněné brusinkami a kustovnicí můžete použít jako cukroví, jako milé překvapení k čaji nebo jako dárek pro blízké. Na hvězdičky budete potřebovat silikonovou formu (plato na odlévání čokolády nebo tvoření ledu).
Ingredience na jeden a půl velkého plata:
- 120 g kakaového másla
- 35 g raw kakaa
- 4 lžíce medu
- brusinky
- 2 lžíce kustovnice
Silikonové plato položíme na tác, aby se nám dobře přenášelo do mrazáku nebo lednice. Kakaové máslo nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme kakao a med. Kustovnici rozemeleme v mlýnku a do každé formičky: nasypeme špetku pomocí kávové lžičky, zalijeme čokoládou do dvou třetin, vhodíme jednu nebo dvě brusinky a dolijeme ještě čokoládou. Vložíme plato do mrazáku nebo do lednice a necháme dobře ztuhnout, aby se nám hvězdičky snadno vylupovaly. Hotovo.
Čtěte také
Nový komentář
Komentáře
Kdo váhá, co dětem do školy, já mám v lednici čokoládový přeliv. Ten natřu na toast a je hotovo. Je zdravější, než Nutella, atp.
gerda — #28mne ohodilo předevčírem troubu krůtí stehno, udělo to buch a nějaký napnelismus dostal maso od kosti ani jsem netušila, že je to možné
Kustovnici mám, brusinky mám, chio semínka taky a ostatní asi koupím, docela mě láká zkusit něco nového.
Eliana — #27no bóže, stalo se ti to poprvé,
mně to taky troubu ohodilo jenom jednou. Teď už vím, že kaštany se musí nakrojit, aby nevybuchovaly
Musíš víc trénovat!
gerda — #26já si je kupovala obvykle na vánočních trzích, mám je ráda, takže když jsem je viděla v obchodech tak jsem neodolala a takhle to dopadlo
Eliana — #25no tak si je příště upečte rovnou, bez loupání, akorát je před pečením nezapomeň naříznout do kříže - a pak upečené zatepla oloupete
. Jinak ti vcelku budou bouchat v troubě a budeš mít celou troubu zalepenou kaštanovou drtí (Opravdu - stalo se mi to osobně, když jsem nevěděla, jak je správně péct a snažila jsem se poprvé udělat doma pečené kaštany v troubě. Při první ráně jsem letěla k oknu, kdeže je ten ohňostroj)
gerda — #23šlo to ztuha, ale oloupala jsem je
a pak jsem si říkala sakra jak z toho udělat tu mouku..no nijak, tak jsme je snědli pečené v troubě u televize
...dřív se dalo koupit to pyré v Lidlovi, ale kde jsou ty časy
Eliana — #22
Jakkoliv se kaštany používají, musí se napřed připravit. Na vypouklé straně se nařízne ostrým, krátkým nožem X , asi 2.5cm dlouhé a trochu do masa kaštanu (asi 4mm hluboké).
Vařené kaštany:
Uvařit po 8min., potom zabalit do ručníku a pořádně stisknout, aby se skořápky rozdrtily a kaštany se mohly dobře oloupat (odstraní se i hořká vlákna pod skořápkou). Loupají se horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile kaštany vystydnou, skořápka opět tvrdne.
Eliana — #22panebože, cos to měla za recept?? Základem každého je kaštany připravit, a to tepelně. Jedině tak jdou loupat.
gerda — #21nee,četla jsem, že se melou za syrova
...šlo to blbě, ale už to mám
Eliana — #20a dala jsi je napřed do trouby upéct anebo vařit?
Loupu jedlé kaštany, jde to výborně už mám půlku jednoho a padesát před sebou, nějaké tipy jak na to?
Letos jsem pořídila sušičku a nasušila opravdu všechno, co uzrálo, takže se na vánoce těším, až na stůl položím plnou mísu sušených švestek, hrušek, jahod, meruněk, jablek.... a to je taky raw
gerda — #17 úlky ty muž odjídá už okamžiku výroby
, jako dítě jsem milovala mušličky plněné oříškovosněhovým krémem
elly — #14pamatuju, že babička dělávala nepečené bonbóny z křížal. S ořechama, marmeládou a bylo to opravdu dobré. Nebo heče-peče, to je vlastně taky syrová ořechová hmota s cukrem a pikantní marmeládou, nahoře bílkový citronový led a pak se krájely proužky. Úly jsou taky hnedka pryč. A taky je to záchrana na poslední chvíli, když není čas anebo chuť na dlouhé vypíkání a zdobení.
elly — #14 Takový rozumný kompromis
elly — #10
kobližka — #11Já si taky nenechám všechny ty linecké kolečka, čokoládové košíčky a jiné dobroty vzít. Ale na stránkách u Cecílie Jílkové jsem si našla i pár zdravých cukrovinek, které chci vyzkoušet. Protože některé vypadají obzvlášť lákavě. Třeba mozartovy koule
peču nezdravě, máslo, rafinovaný cukr a jak nám chutná
elly — #10 Souhlasím