Perníčky, které voní badyánem, skořičí, hřebíčkem a medem o vánocích nepatří jen na stůl, ale můžete jimi ozdobit i vánoční stromeček. Stačí do perníčků udělat dírku, do které provlečete mašličku, ozdobíte bílkovou polevou a vznikne ozdoba, která nejen krásně vypadá, ale také voní.
Roky jsem pekla perníčky podle své kamarádky Ivany, skvělé perníkářky, která peče pro celou svoji rodinu i kamarády. Letos jsem poprvé vyzkoušela recept z kuchařky Romana Vaňka - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Byla jsem naprosto nadšená. Těsto bylo vláčné, voňavé, krásně se s ním pracovalo a hotové perníčky voněly navíc také trochou rumu, který v těstě udělá divy.
Dala jsem je rozležet do velké porcelánové mísy s poklicí, do které jsem přidala rozkrojené jablko, aby perníčky změkly. Už třetí den byly měkčí, takže to funguje.
Suroviny
- 500 g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu)
- 180 g cukru moučka
- 2 vejce
- 180 g medu (použila jsem výborný lesní med od našeho včelaře)
- 40 g změklého másla
- 10 ml tuzemského rumu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžička perníkového koření
- 15 g kakaa
Smícháme všechny sypké suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a kakao.
Ideální je zamíchat těsto v kuchyňském robotu. Skvěle vám ho propracuje. Já jsem použila hák na tuhá těsta, který mám v základním příslušenství svého robota Kenwood Cooking Chef. Těsto bylo hotové za pár minut, bez práce a krásně hladké.
Do sypkých surovin přidáme vejce, med, máslo a rum.
Hotové těsto necháme uležet přes noc v chladu. Na druhý den vyndáme těsto z lednice, a při pokojové teplotě necháme odpočívat asi hodinu.
Rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm.
Vykrajujeme různé tvary, skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C asi 8 minut. Zdobíme bílkovou polevou.
Krásné Vánoce přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
akraska — #2 mám obavy, že právě to zdobení by mi nešlo...
Právě jsem dopekla tvé perníčky Ekky a jsou fantastický
, díky za super recept, manžel moc chválí
Perníčky dělám, ale čokoládové. Jsou moc dobré a hned měkké. Děláme si je i během roku, třeba na dovolenou.
IVECO — #18 myslíš spařované těsto? Na to mám já prastarý recept, jak se mouka v míse zaleje vařícím mlékem, ve kterém je rozpuštěné máslo.
já je dělám z vařeného těsta a jsou vynikající...recept mám od jedné paní perníkářky
Perníčky nedělám.Nemusim je. Ani doma sme je nikdy nedělali.
už je máme skoro snězené
já jsem si v poslední době zvykla dělat perník točený, je rychlý protože se peče s náplní, není s ním velká práce. Rozkrájí se na kostičky a každý po něm rád sáhne.
děkuji za odpověď
Pavla_b — #12 perníčky na fotce už jsou upečené :-)
elly — #7 Prosím, prosím, jsou ty perníčky na poslední fotce už upečené? Pokud ne, jak vypadá finální dílo?
Rybulka — #10 no já to právě zkoumám..zas jak leží přes sebe a jsou trochu lesklé, tak mi upečené připadají...
Pavla_b — #9 Ty na fotce bych řekla, že ještě nejsou upečené.
Perníčky mám napečené a ozdobené. Ty na fotce jsou hodně tenké a asi moc nevyběhly - já má ráda perníčky trochu vyšší s pěkně zaoblenými okraji.
nedělám perníčky
u nás doma zdobení většinou nestihneme...děti je spráskají neozdobené :-D
Už mám hotové, jen je dozdobit
Perníčky nedělá, u nás je nikdo není, budu je dělat ale s malým, aže povyroste.
Perníčky a zázvorky peču jako první.
lenig — #1 Perníčky jsou první cukroví které na vánocer dělám
Miluju je péct , zdobit a jíst