fa07c1e91291e-grill-1574-FINAL-2.jpg

Foto: FTV Prima


Deset párů složených z milovníků grilování se utká ve strhujícím souboji nad žhavými uhlíky o titul mistra grilu i zajímavou výhru, a to celé pod přísným dohledem nekompromisní poroty v podání Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. Pořadem budou provázet oblíbení moderátoři Tomáš Zástěra a Patricie Pagáčová

Soutěžní dvojice složené z nadšených amatérů, kteří podlehli kouzlu ohně a dýmu, tvoří páry partnerské, kamarádské či rodinné. Jak práce ve dvojici ovlivní jejich strategii? A pro který pár bude souhra u grilu největší výzvou?

Deset dílů, deset dvojic. Náročný úkol, kdy musí soutěžící během časového limitu splnit specifické zadání týkající se určité suroviny či způsobu přípravy. To vše za pozorného dohledu porotců, kteří na konci hlavního úkolu ochutnají všechna jídla, a ta nejslabší pošlou do rozstřelu. 

Soutěžící budou svá jídla připravovat nejen pro porotu, ale také pro hosty, kteří následně zhodnotí jejich kulinářské umění a zvolí grilmastera dne.

S postupujícími díly a ubývajícími soutěžními dvojicemi čekají zbývající soutěžící nové a nečekané překážky, ať jde o omezený výběr surovin, časový limit na výběr surovin, postupné odhalování plného zadání v průběhu grilování či mystery boxy. Kdo si se vším poradí a získá titul vítěze nové soutěžní reality show Česko na grilu?

 „Grilování je v průběhu jarních a letních dní oblíbená aktivita. Je to skvělá příležitost k setkávání se s kamarády i širokou rodinou, kde se každý během přípravy masa a pochutin obrazně stává mistrem grilu. A přesně v tomto pohodovém duchu proběhne i naše soutěžní show. Jen ji okořeníme o taktiku, strhující rodinné příběhy, konflikty a napětí. Vždyť vyhrát půl milionu může jen jedna dvojice, “ vysvětluje programová ředitelka skupiny Prima Alex Ruzek.

91c0ff204743c-hromadne-foto.jpg

Foto: FTV Prima

V průběhu času bude vidět, jak se jednotliví soutěžící výkonnostně zlepšují, a to i díky trefným komentářům od porotců. Martin Svatek má jasno: „Grilování je samozřejmě aktuální věc. Je časově nenáročná, ale lidé jsou na to příliš uspěchaní. Ke grilu je třeba přistupovat s rozvahou. Češi dělají velkou chybu, že začnou dělat maso, a pak teprve přílohy, omáčky a shánět strávníky. Když se griluje, tak mají všichni čekat na maso, a ne maso na strávníky.“

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, že na grilu se dá připravit úplně všechno: „Myslím si, že jsem se smířil s tím, že už to stejně nikdy nepochopím, ale na grilu se dá dělat opravdu všechno. Plamen je zdroj tepla, to je kuchyně.“

Patricie Pagáčová je přesvědčena o tom, že grilování je skvělým způsobem, jak si užít den s přáteli. „Atmosféra grilování je nedostižná. I v naší soutěži, kde je to hodně o nervech a časových limitech. I tak se to celé odehrává v duchu pozitivna – a to je přesně to, o čem má grilování být.“

Tomáš Zástěra shrnuje: „Opravdu se těšte. Vzhledem k tomu, že jsem miloval pořady Zdeňka Pohlreicha, tak bych si tuhle novinku pustil taky. Protože Zdeněk je studnice hlášek, jak poslat mile a s lidskou tváří někoho tam, kde opravdu nechcete být.“

Zajímavé statistiky z natáčení

  • Jeden díl připravovalo 120 lidí, z toho 70 jich bylo přímo na place, aby zajistili to nejlepší pro soutěžící, ale také pro záběry. Počítají se mezi ně skriptky, kuchaři, vizážistky, stylistky, osvětlovači a další profese, na které mnozí rádi zapomenou, jejich práce je ale nenahraditelná.
  • Natáčení pořadu probíhalo zpočátku rozdělené do dvou dní. Ranní a noční směna. Ranní trvala od půl sedmé do 20:00, noční pak další den od 18:00 do tří do rána. Později se obě sloučily a všichni na place byli od půl sedmé ráno do tří v noci.
  • Prostor, kde se grilovalo, snímalo 16 kamer. Některé na místě, kde se grilovalo, jiné ve zpovědnicích a také se do natáčení zapojily drony.
  • Celkem bylo položeno čtyři kilometry kabelů. Štáb pracoval a komunikoval téměř padesáti vysílačkami, protože areál byl tak rozlehlý, že se nikdy nečekalo, než s informací přejde někdo z bodu A do bodu B.
  • Štáb za den vypil až 350 káv. Za dobu natáčení se ke kávě snědlo necelých 1000 ks tyčinek nebo sušenek.
  • V díle, ve kterém se připravovala žebra, bylo spotřebováno 50 kilogramů masa, běžně se na jeden díl spotřebovalo 13 kilogramů zeleniny a také 21 kilogramů bylin. Pro flambování byly využity 3 litry alkoholu. Na lokaci bylo dovezeno 300 ananasů.
  • Pro soutěžící bylo k dispozici celkem 30 grilů, v nich shořelo celkem 200 kilogramů uhlí.
  • Kompars skvěle tvořili obyvatelé místa – patnáct ovcí, stejný počet slepic a kocour Jaroušek, který bedlivě dohlížel na vše, co se na place děje.
  • Aby soutěžící vypadali dokonale, spotřebovaly maskérky 30 krabic eko kapesníků, tedy celkem 2 341 kusů. Pro zpevnění účesů soutěžících a moderátorů i porotců padlo 6 laků na vlasy bez aerosolu a spotřebovalo se i 10 balení pudru, aby se ti, kdo se postaví před kameru, neleskli.
  • Zajímavostí je, že se při čekání na další záběry jedly ořechy. Denně 5 kilogramů.
  • Také počasí si soutěžící i štáb zažili velmi variabilní. Nejtepleji bylo, když se rtuť teploměru vyšplhala na téměř 35 °C, nejchladněji soutěžícím bylo v okamžiku, kdy začalo přituhovat a ranní teploty se pohybovaly kolem 5 °C.

Zdroj: FTV Prima