Oblíbenou svačinkou v naší školce býval chleba ve vajíčku. V takové velice levné verzi. Chléb obalený ve směsi vajíček s vodou a solí, osmažený. Nic moc.
Ale když si s trochu pohrajete, vznikne vám moc dobrá svačinka. A když to nepřeženete s olejem, na kterém smažíte a použijete celozrnné pečivo, tak půjde snad o skoro zdravou svačinku :-)
Základem tohoto rychlojídla je zbylé pečivo, klidně i více dní staré (bez zelených a bílých skvrnek :-)) Chléb nakrájíme na plátky, rohlíky rozkrojíme podélně.
V hlubší misce si rozšleháme vejce (počet podle počtu připraveného pečiva), můžeme přidat trochu mléka. Dochutíme solí a špetkou pepře (pro děti můžeme pepř vynechat). Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Takhle bychom mohli skončit a chleba podávat pouze obalený vajíčkem. Nebo si můžeme pohrát a ještě ho vylepšit. Když máme jednu stranu usmaženou, otočíme chleba, aby se usmažil i ze strany druhé. A posypeme ho nastrouhaným nebo plátkovým sýrem, který se při teplotě na pánvičce roztaví.
V Krkonoších na Zvoničce nám paní majitelka chystá chleba ve vajíčku s plátkem šunky, sýra a posypaný proužky pórku nebo jarní cibulky.
V BeskydechU plané jabloně zase šéfkuchařka přidáva do vajíčkové směsi vcelku dost česneku a majoránku. Chleba potom chutná jako bramborák a voní po celém penzionu.
Vajíčkovou směs můžeme dochutit i dalším kořením. Díky chilli získáme pikantní chuť, sladká paprika nám směs i obarví. Někdo si hotový chleba potírá hořčicí a sype čerstvou cibulkou nebo pórkem.
Výborně chutná v kombinaci s jakoukoliv čerstvou zeleninou, především jsme si oblíbili papriku a okurek.
Připravíte si občas chleba ve vajíčku nebo vám tohle jídlo připadá příliš obyčejné? Máte jiné oblíbené kombinace a vychytávky?
Nový komentář
Komentáře
arminka — #32 ja take davam horcici a jeste kecup okurek rajce zavrenou mrkev od okurek
Také tuto rychlovku děláme.
wich — #11 Cibulku nahoru si neodpusiím, ale musí být osmažená!
naše oblíbené rychlovečeře. Navrch dávám hořčici, cibulku, okurek...synové to jedí s kečupem. Výborné zpracování staršího chleba. I veku na to občas kupuju.
U nás se ,,tomu,, říká opečánky.Když zbyde chléb šup a je hotovo.Rychlá a dobrá večeře.
přemýšlela jsem, co dnes k večeři a už to mám !
bude chleba ve vajíčku
jj i u nás oblíbená snídaně
moula — #24 Na sladko taky dělám se skořicí,někdy ale dám do směsi vajec s mlékom trochu vanilkového cukru. Jen ta vůně nutně musí mlsouny přitáhnout.
Milovala jsem a miluju dodnes.
Taky delam na sladko, bily chleba nebo veka, namocit ve vajicku s trochou mleka a opect z obou stran, posypat skorici, cukrem, nebo polit syrupem javorovuym, ovocnym atd. Tady tomu rikaji French toast. Rychla "nahrazka" misto livancu, kdyz se nechce delat testo.
Celej gympl jsme chodili do mlicnaku na Smazenku, trosku jinak, ale stejne princip. Tam bylo vajicko smichany se strouhankou a upeceny jako omeleta samotny a teprve pak polozeny na chleba, s horcici, okurkou, kecupem, nakladanou zeleninou. Zrovna predevcirem to byla vecere:)
Já to dělám trochu komplikovaněji, ale možná efektněji: Vykrojím z krajíce střídku, nejdřív opeču tu střídku, pak hodím na pánvičku kůrky, do těch naleju rozšlehané vajíčko, nechám chvilku zatuhnout a vmáčknu střídku zpátky. Chleba je sice ovajcovaný jen z jedné strany, ale zato krásně křupavý. A tu neovajcovanou stranu potřeme česnekem
Taky dělám dost často a hlavně synovi a jeho kamarádům,když přijdou k nám do garáže na pokec o motorkách.To se vždy ptají,jestli bude svačinka
Já jěště po osmažení namažu hořčicí,dám plátek šunky,sýra,kolečko cibule,papriky a rajčete.V létě jěště posypu petrželkou nebo pažitkou.
vynikající k snídani o víkendu !
vidím, že chleba ve vajíčku je populárnější než jsem čekala
Chleba ve vajíčku mám ráda, pokud mám tvrdší chleba, dělám ho na večeři. v létě s čerstvou zeleninou, v zimě se sýrem nebo plátkem šunky.
to máme rádi k večeři
Dělám to občas dětem k večeři.Taky přidávám nastrouhaný sýr,někdy kečup nebo nakrájím rajčata na kolečka.Taky jsou k tomu dobrý sterilovaný okurky.Já si vystačím s Francouzskou hořčicí
Tak tohle jsem milovala hlavně v dětství, teď se po něm můžou utlouct i naše děti. S kečupem, to je jasný..