Dítě žvatlající rohlík... kolikrát jste to už udělala nebo aspoň viděla? Přitom pečivo je jedním z největších zdrojů soli v našem jídelníčku. A uzeniny jsou na tom obdobně. Jenže co dát ročnímu dítěti k snídani, aby mělo dost energie i živin?

Děti rostou během prvních tří let závratnou rychlostí. Jejich hmotnost se zvýší za první rok až trojnásobně. Mléko je proto brzy nutné doplnit dalšími potravinami, například zeleninovými a maso-zeleninovými příkrmy a především kašemi.

kid

Pozor na krupičku

Když se řekne kaše pro dítě, vybaví se vám asi krupička. Nenechte se však zmýlit. Zatímco dětské kaše s věkovým určením podléhají přísným výrobním normám, u obyčejné krupice to neplatí. Kaše s věkovým určením totiž obsahují minimum rizikových živin a naopak jsou obvykle bohaté na živiny, které dětem chybí – železo nebo vitamín D. A především jsou zdravým zdrojem energie.

kid

„Hlavní výživovou složku obilnin totiž tvoří složité sacharidy a kaše přirozeně obsahují jenom malé množství soli a cukrů,“ vysvětluje MUDr. Pavel Frühauf, CSc., z iniciativy 1 000 dní.kid

Jak kaše vybírat a jaké jsou jejich výhody v dětském jídelníčku vysvětluje lékař v následujícím videu.

Zdroje zdravé energie by měly být nedílnou součástí jídelníčku dětí již v jejich prvních 1 000 dnech života. Právě tehdy si totiž dítě utváří své výživové návyky a především si jejich organismus buduje schopnost odolávat civilizačním chorobám – alergiím, obezitě, cukrovce.

Více informací o stravování dětí v prvních 1 000 dnech života najdete na www.1000dni.cz.

TÉMATA:
DĚTI