V obchodě koupené zmrzliny bychom měly kupovat velmi výjimečně. Svým složením jsou zdravé stravě podobné opravdu jen z dálky. Pokud se tomuto pokušení neubráníte, vyhněte se těm produktům, které jsou plné tučné smetany a vybírejte spíše z ovocných variant. V každém případě ale uděláte nejlépe, když si zmrzlinu doma vyrobíte sama, budete tak mít kontrolu nad tím, co vše je v ní obsaženo a chuťově se jí koupené zmrzliny také vyrovnají jen stěží.

Domácí zmrzlina

  • Léto je obdobím šťavnatého ovoce i zeleniny, tak proč toho nevyužít? Ideální jsou třeba jahody, borůvky, rybíz nebo maliny. Stačí si rozmixovat svou oblíbenou kombinaci ovoce a nechat zmrznout.
  • V současnosti jsou k těmto účelům hojně k dostání speciální tvořítka na nanuky, které, když jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít nanuky z obchodu.
  • Ovoce můžete obohatit o jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu nebo kefír, tyto mléčné produkty totiž mají ochlazující efekt a vytvoří jemnou chuť.

JAHODOVÉ POKUŠENÍ

Ingredience:
3 banány
500 g jahod (mražených nebo čerstvé zamrazte společně s banány)
50 g kešu
1 lžíce stéviového sladidla nebo 2–3 lžíce medu
Citrónová šťáva

Postup:
Kešu namočte na 4 hodiny nebo přes noc do vlažné vody. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechejte zamrazit. Nejprve rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citronové šťávy. Zmražené banány vložte do mixéru a mixujte s jahodami, dokud nevznikne zmrzlinová hmota. Nakonec zapracujte kešu krém a podávejte.

„Další verzí zmrzliny jsou mixované jahody (na 30 g) s kokosovým mlékem (1 šálku) a 2 lžícemi jahodové dietní marmelády. Po 4–8 hodinách v mrazničce a asi 15 minutovém odstátí je směs připravená ke konzumaci," radí dietní variantu Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

BORŮVKOVÉ MÁMENÍ

Suroviny na tři nanuky:
250 g nízkotučného tvarohu
Nízkokalorický pudink vanilka
100 g borůvek

Postup:
V míse vyšlehejte dohladka tvaroh s dvěma lžícemi vanilkového pudinku. Přidejte borůvky a směs rozmixujte mixérem. Vytvořeným krémem naplňte formičky na nanuky a nechejte v mrazničce zmrznout cca tři hodiny, až bude nanuk pevný. Při vyklápění nanuků si můžete pomoci tak, že formičku přelijete teplou vodou, nanuk tak lépe povolí.

Reklama