Když jsem byla malá, milovala jsem tvarohovou zmrzlinu Míša. Ta dnešní už mi až tak dobrá jako tenkrát nepřijde. Možná je to tím, že vzpomínky na dětství bývají sladší než byla skutečnost, možná je to tím, že některé dobroty bývaly dříve poctivější. A maminka nám občas upekla Míšu na plech. Byl jednoduchý, jen kakaový piškot, krém z chutného a poctivého tvarohu a křupavá čokoládová poleva.

Míša dezert

A nedávno jsem výborný Míša dezert ochutnala u Ivety Fabešové v její krásné francouzské kavárně. MŇAM!! Jako bych znovu byla dítě. Pak jsem si pořídila tvarovací kolečka z nerezu, o kterých vám chystám samostatný článek. Bylo to jasné. Co musím vyzkoušet jako první? Přeci Míšu!

Na internetu najdete mnoho receptů na tento dezert. Já jsem použila ten maminčin. Tu jsem něco přidala a tam zase ubrala. V závěru to byl recept úplně jiný :-) Kakaový piškot jsem udělala velice tenký, ale kdo chce, může si suroviny vynásobit dvěma a udělat si piškot vyšší.

Suroviny

spodní vrstva - kakaový piškot

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

tvarohový krém

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 150 g cukru moučka

čokoládová poleva - ganache

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup

Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak v pohodě bylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, kakao, mouku a důkladně prošleháme, aby byla směs hladká. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do žloutkové směsi. Vylijeme těsto na plech a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 10 minut.

Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty jako já, připraví si deset nerezových tvořítek, o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru, záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladnutého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka a ta necháme na dně každého tvořítka.

míša dezert

Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladké, jemné směsi. Tu navrstvíme do tvořítek. Uhladíme povrch.

Poslední, co nám zbývá připravit, je čokoláda. Existuje více variant - křupavá čokoládová vrstva, čokoláda spíše v tekuté formě a také čokoláda extra čokoládová, hustější. Podle receptu připravíte tu poslední možnost. Pokud chcete čokoládu tekutější, což také doporučuji, tak použijte 200 ml smetany a 100 g čokolády.

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme asi pět minut stát, nemícháme. Poté vezmeme metličku a opatrně vymícháme hladkou, lesklou, čokoládovou směs. Tou zalijeme připravené dezerty.

Míša dezert

Dáme chladit na několik hodin, nejlépe do druhé dne, do chladničky. Před servírováním opatrně objedeme nožem kolem tvořítka, aby se nám dezert oddělil. A tvořítko sundáme. Kdo chce, může před navrstvením jednotlivých částí dezertu dát do formičky potravinářskou folii nebo folii na semifreda. Dezert se tak bude vytahovat pohodlněji.

NÁVOD, JAK SI VYROBIT KRÁSNOU DEKORACI NA DEZERT.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama