Jídlo se vyhazuje i v České republice, každý rok skončí v popelnicích odhadem téměř 830 tisíc tun potravin. Podle průzkum, který zadala značka Hellmann’s společnosti Ipsos, ovšem Češi neplýtvají vědomě. Hlavním problémem je nedostatek času a chybějící inspirace, jak s potravinami naložit.

5c8a5f64e76ebimage.png


Zkusme ji načerpat například od našich babiček a prababiček, pro které je vyhazování jídla hříchem. Když se dříve dělala slepice, spotřebovala se úplně celá, včetně nejedlých složek, jako je peří. Proč vyhazovat košťály květáku, kedlubny či brokolice, když se dají použít třeba jako součást zeleninové směsi? Změna je nejen otázkou lepší budoucnosti, ale příjemným bonusem jsou také ušetřené peníze.

Tyto tipy pomohu snížit množství vyhozených potravin i ve vaší domácnosti:

  1. Plánujte si nákupy dopředu a nedávejte do košíku zbytečnosti jen proto, že jsou zrovna ve slevě.
  2. Skladujte potraviny podle doporučení na obalu.
  3. Rozlišujte mezi spotřebujte do a minimální trvanlivostí. Jaký je mezi nimi rozdíl si můžete přečíst ZDE.
  4. Hlídejte si data spotřeby – pro lepší viditelnost lze například jogurty před uložením do lednice opatřit barevnými polepkami.
  5. Ze zbytků zeleniny připravujte vývary a zamrazte si je na později.
  6. Z natí a listů mrkve či ředkviček zkuste udělat smícháním s olejem, namletými oříšky a parmazánem chutné pesto.
  7. Staré pečivo rozemelte na strouhanku.
  8. Slupky od jablek opečte v troubě s trochou másla a obalte ve skořicovém cukru. Sladké lupínky jsou na světě.

Lednicová slepota

Častým problémem, který se podílí na plýtvání, bývá u Čechů také takzvaná lednicová slepota. Určitě se vám to také stalo. Po otevření lednice do ní chvíli zíráte, a přestože není prázdná, odcházíte po pár minutách s tím, že nemáte co k jídlu. Přehlížené potraviny potom často skončí v koši, protože nevíte, jak s nimi naložit. Řešením je plánovat si dopředu, jaké suroviny nakoupíte i to, co si z nich připravíte.

Zašlete nám své recepty

Na tento fenomén se svou kampaní snaží upozornit také společnost Hellmann’s, která vyzývá k omezení plýtvání. Ve spolupráci s ní jsme pro vás připravili soutěž, jejímž cílem je navzájem se inspirovat.

Zašlete nám svůj recept, který lze vymyslet z malého množství potravin, které vám zbydou v lednici a 10 z vás odměníme balíčkem od společnosti Hellmann’s!