Svoboda a kuchařská intuice

h1.jpg
Je to už několik let, co Hugo Hromas vnesl na českou kulinární scénu svěží vítr. Kuchyni restaurace vyměnil za dodávku, se kterou zajišťuje originální catering na nejrůznějších akcích, a začal natáčet pořad Kuchaři u ohně. Nejraději totiž vaří na otevřeném ohni a využívá staletími prověřené postupy, protože v jednoduchosti a tradicích se ukrývají ty nejvýraznější chutě. O své zkušenosti s řadou světových kuchyní se svobodomyslný kuchař nyní podělil ve své nové knize s názvem Sedm způsobů, jak se radovat z jídla.

„Nesmíte se na mě zlobit, ale tahle kniha vlastně není klasická kuchařka,“ píše autor hned v úvodu a vysvětluje svůj postoj k vaření a jídlu. „Zapomeňte na váhy a míry, zkuste vsadit na vlastní chuť a používat tolik soli a koření, aby vám to chutnalo.“ To samozřejmě neznamená, že byste v kuchařce u receptů nenašli tradiční postupy, ale Hugo Hromas se snaží čtenáři vštípit něco, co nelze analyticky popsat v žádné knize – kuchařskou intuici a odvahu hledat vlastní poměry surovin. Při takovém hledání samozřejmě může dojít i k několika omylům, ale i o tom je vaření (a život). Přípravu jídel je třeba si užít se vším všudy a občas se u toho i trochu „zapatlat“.
hu.jpgProjížďka světem neobyčejných chutí

A proč se kuchařka jmenuje právě Sedm způsobů, jak se radovat z jídla? Hugo Hromas ji totiž rozdělil do sedmi kapitol, ve kterých se zabývá rozličnými aspekty vaření i jídly z různých koutů světa. První oddíl se věnuje poctivým základům, protože pro zvládnutí některých receptů je třeba umět připravit poctivý vývar, uplácat chleba, připravit si domácí majonézu nebo těstoviny. Následuje česká klasika, italská, španělská i arabská kuchyně. Dvě samostatné kapitoly se pak věnují speciálním receptům z Hromasova putovního projektu Nomadis a také přípravě zeleniny, kterou si obzvlášť oblíbil – lilku.

Chcete-li objevit tradiční chutě ze všech koutů světa v jejich nejryzejší podobě, pak je pro vás nová kuchařka Huga Hromase jasnou volbou. Osvědčené recepty ze zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin vám ukážou cestu a řada působivých fotografií vám poskytne plný kotel inspirace. Sedm způsobů, jak se radovat z jídla podle Huga Hromase vypovídá zkrátka o tom, jak uvařit skutečně dobrý pokrm, který si užijete všemi smysly. A kdo ví, možná díky nim objevíte další originální způsob – váš vlastní.
h2.jpg

Vyhrajte v naší soutěži jednu z pěti knih Sedm způsobů, jak se radovat z jídla.


Knihu je možné objednat zde: Albatros Media – Sedm způsobů, jak se radovat z jídla
60d1e3bc2cc9cobrazek.png