fr1.jpg
Frizzante není Prosecco, ačkoliv jeho název z italštiny pochází a znamená jemně perlivé. Ale Prosecco opravdu připomíná. V našich zeměpisných šířkách se ovšem pro jeho výrobu používají odrůdová vína, jejichž vůně i chuť ladí s jemným perlením.
Jemné perlení Frizzante zajistí oxid uhličitý, který se v malém množství napouští přímo do lahve při plnění. Metoda je ve srovnání s tradiční výrobou šumivých vín výrazně rychlejší a vhodnější pro mladá a lehká vína, která jsou na jaře ve výborné formě. Nízký obsah oxidu uhličitého podporuje ovocnou chuť a svěžest. Kombinace vhodné odrůdy s velmi jemnými bublinkami tak nabízí jedinečný chuťový zážitek.

B\V vinařství, nejoceňovanější moravský vinař na zahraničních výstavách, vyrábí Frizzante od roku 2015. V těchto dnech uvádí na trh aromatické a svěží Frizzante vyrobené z Muškátu moravského a oku i jazyku lahodící růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe.
fr2.jpg

Foto: Frizzante

„Obě vína jsou suchá, aby vynikla samotná chuť našich kvalitních hroznů. Frizzante pro nás není jen jarní zastávka. Je to plnohodnotné víno, které patří právě k jarním a letním měsícům. Přívlastková vína z loňské sklizně naopak ještě neprodáváme,“ říká Vlastimil Valenta, ředitel B\V vinařství.

Doporučuje se Frizzante servírovat při teplotě 5 až 7 °C. Výborně se hodí k čerstvým salátům a k ovoci. Skvělé je k lehkým jídlům, ale také ke krémovým dezertům nebo zmrzlině. Když ho přidáte do piknikového košíku nebo otevřete na grilovací party či zahradní oslavě, rozhodně neuděláte chybu.

Vyhrajte v naší soutěži jemně perlivé víno Frizzante (2 lahve/rosé a bílé). Vybereme 3 výherce.