Roman Staša měl odmalinka blízký vztah ke sportu a pohybu. Ještě předtím, než nastoupil do první třídy, mu dědeček koupil brusle a vydal se s ním na zamrzlý rybník. Po návratu domů jeho rodičům lakonicky sdělil: „Vy máte doma talent a ani o tom nevíte.“ A tak začala hokejová sportovní kariéra, z níž si Roman odnesl schopnost přistupovat k věcem s chladnou hlavou a poučit se i z vlastních proher. Právě díky tomu si získal diváky i porotce kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020, kterou nakonec i vyhrál. O své cestě Roman vypráví v debutové knize s názvem Matla – Kuchařka plná příběhů. Ačkoli se jeho dospívání točilo především kolem sportu, láska k jídlu v něm hrála také nenahraditelnou roli. Roman tak propojil svěží biografii vyprávěnou lehkým jazykem a svá nejoblíbenější jídla, která okouzlí všechny labužníky. A samozřejmě nezapomněl ani na úspěšné recepty z MasterChefa.
sa2.jpg

Pojďte si spolu s Romanem teď jeden pokrm rovnou vyzkoušet! Bude to lehký tuňákový salát, kterým se kdysi chtěl vyšvihnout před jednou slečnou. Na salátu se přece nedá nic zkazit… světe, div se, není to pravda. I když Romanův někdejší pokus skončil fiaskem, vám se teď určitě všechno podaří.

SALÁT SE STEAKEM Z TUŇÁKA

Suroviny

sa1.jpg300 g steak z tuňáka, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 velké čekanky, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžičky cukru, 200 g cherry rajčat, hrst fazolových lusků, 1 velká šalotka, 1 avokádo, 10 g zázvoru, 1 grepu, 100 g fety, 1 limeta, sůl a pepř

Steak Steak zbavte kůže, osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a steak zprudka osmažte ze všech stran. Maso vyndejte z pánve a nechte odpočívat.

Mezitím vyhřejte troubu na 210 °C. Čekanku rozkrojte na dvě poloviny a vložte do zapékací mísy. Přidejte sůl, pepř, olivový olej, špetku cukru. Vložte do trouby a nechte péct zhruba 12 minut.

Salát

Cherry rajčata rozkrájejte na třetiny. Fazolové lusky nakrájejte nahrubo, šalotku a avokádo najemno. Na jemném struhadle nastrouhejte zázvor. Spolu se segmenty grepu vše smíchejte dohromady. Salát zasypejte fetou a zakápněte šťávou z jedné limety.

Servírování

Čekanku vyndejte z trouby, nakrájejte nahrubo a přidejte k salátu. Salát dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem a podávejte na talíři s podélně nakrájeným steakem.

A je hotovo! Máte chuť dozvědět se o Romanovi víc a ochutnat jeho další recepty? V obojím vám pomůže jeho kniha Matla – Kuchařka plná příběhů, kterou seženete u všech knihkupců nebo na e-shopu www.albatrosmedia.cz.

Vyhrajte v naší soutěži jednu z pěti nových knih Kuchařka plná příběhů od Romana Staši.