Naše oblíbená jídla a potraviny často bereme jako samozřejmost, ale jejich skutečný původ nás může překvapit. Věděli jste, že některá jídla, která považujeme za typicky česká, mají ve skutečnosti kořeny daleko za hranicemi? Nebo že globální pokrmy, jako je pizza či kečup, prošly během své historie mnoha proměnami, než se staly takovými, jaké je známe dnes?
Historie jídla je fascinující – je plná nečekaných zvratů, kulturních vlivů a zajímavých příběhů.
Tento kvíz vás provede světem potravin, které denně používáme, a odhalí vám jejich zajímavé příběhy a nečekané kořeny. Připravte se na malé dobrodružství plné překvapení – možná zjistíte, že vaše lednička ukrývá více historie, než byste čekali!
Foto: Shutterstock
U nás si můžete vyzkoušet i jiné kvízy:
Nový komentář
Komentáře
Bod 17. Calvados pochází z Francie, nb z Normandie, kdy Gilles de Gouberville v roce 1553 poprvé připravil destilát z jablek
Bod 5. Hamburger pochází z Německa, podle města Hamburg
Bod č. 14. V tom máte zmatek. Přečtěte si maďarské dějiny a dějiny jídla v Maďarsku. Když jsem přijela do Maďarska a manžel si objednal "guláš", dostal polévku. Ta polévka se jmenovala "guyás léves" - pastevecká polévka. Až někdy kolem roku 1842 vydala M.D.Rettigová svou kuchařku, kde má "tak nazvaný "kulaschfleisch". To už je maso nakrájené na kostky, dušené na cibuli a omastku, s použitím "tureckého pepře" - což byla mletá paprika. Toto jídlo, v této podobě vymyslel někdo v Rakousku.