Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 4 medailonky z jelení kýty
- česnek podle chuti
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- zelená petrželová nať
- olivový olej
- 50 ml červeného vína
na přílohu
- 250 g růžičkové kapusty
- 3 červené cibule
- sůl
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- olivový olej
na pyré
- 400 g brambor
- 400 g batátů
- 150 ml teplé smetany
- 100 g másla
- sůl
- špetka muškátového oříšku
Postup
Česnek prolisujte, petrželku nasekejte na kousky. Promíchejte s olejem, vínem a zhruba lžičkou soli. Touto směsí pomažte jelení medailonky. Nechejte v lednici do druhého dne marinovat.
Na druhý den vyndejte z lednice a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Mezitím si dejte vařit oloupané brambory a batáty, společně, doměkka. Až budou měkké, sceďte vodu a dejte do mísy robota. Přidejte horkou smetanu a máslo, nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte nadýchané pyré.
Zbývá připravit kapustičky. Ty se budou dělat jen chvilku, aby zůstaly zelené a křupavé. Očistěte je od ošklivých listů, odřežte ztvrdlé konce. Rozkrojte napůl. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Cibule společně s kapustičkami vsypejte na rozehřátý olivový olej do velké pánvičky. Opékejte na vyšší teplotu asi pět minut. Dochuťte solí, medem a vinným octem. Ještě chvilku opékejte.
Troubu předehřejte na 200 °C a dejte do ní nahřívat pekáč s víkem.
Jelení medailonky zbavte přebytečné marinády a ugrilujte. Ihned je vložte do nahřátého pekáče a nechejte v troubě pět minut.
Poté podávejte s pyré a kapustičkami. Doplňte červeným vínem, ve kterém se marinovalo maso.
Dobrou chuť přeje Elly.
Jelenní ragú s pečenou paprikou
Foto: Alena Kolaříková
Srnčí paštika s portským a brusinkami
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Ty kapustičky 100% zkusím
zvěřinu mám moc ráda, ale málo ji vařím