DSC_1138.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 medailonky z jelení kýty
  • česnek podle chuti
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • zelená petrželová nať
  • olivový olej
  • 50 ml červeného vína

na přílohu

  • 250 g růžičkové kapusty
  • 3 červené cibule
  • sůl
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • olivový olej

na pyré

  • 400 g brambor
  • 400 g batátů
  • 150 ml teplé smetany
  • 100 g másla
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku

Postup

Česnek prolisujte, petrželku nasekejte na kousky. Promíchejte s olejem, vínem a zhruba lžičkou soli. Touto směsí pomažte jelení medailonky. Nechejte v lednici do druhého dne marinovat.

Na druhý den vyndejte z lednice a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Mezitím si dejte vařit oloupané brambory a batáty, společně, doměkka. Až budou měkké, sceďte vodu a dejte do mísy robota. Přidejte horkou smetanu a máslo, nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte nadýchané pyré.

Zbývá připravit kapustičky. Ty se budou dělat jen chvilku, aby zůstaly zelené a křupavé. Očistěte je od ošklivých listů, odřežte ztvrdlé konce. Rozkrojte napůl. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Cibule společně s kapustičkami vsypejte na rozehřátý olivový olej do velké pánvičky. Opékejte na vyšší teplotu asi pět minut. Dochuťte solí, medem a vinným octem. Ještě chvilku opékejte.

Troubu předehřejte na 200 °C a dejte do ní nahřívat pekáč s víkem. 

Jelení medailonky zbavte přebytečné marinády a ugrilujte. Ihned je vložte do nahřátého pekáče a nechejte v troubě pět minut.

Poté podávejte s pyré a kapustičkami. Doplňte červeným vínem, ve kterém se marinovalo maso.

Dobrou chuť přeje Elly.

Jelenní ragú s pečenou paprikou

1.jpg (109 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Srnčí paštika s portským a brusinkami

2.jpg (90 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama