Tato zelenina, která se začala pěstovat v 15. století v Indi, má kořenovitě nasládlou chuť s nádechem oříšků. Ta vynikne hlavně při tepelné úpravě. V syrovém stavu je jeho chuť nevýrazná a jeho konzumace se nedoporučuje.
Lilek bývá velmi doporučován při dietách. Hlavním důvodem je, že je z 92 % tvořen vodou. Navíc obsahuje nejvyšší množství vlákniny pektinu ze všech druhů zeleniny, vysoké množství provitaminu A také řadu stopových prvků (mangan, hořčík, bor, selen, draslík). Látky, které jsou v lilku obsaženy, příznivě ovlivňují krvetvorbu. Lilek dělá i d
Konzumace lilku se doporučuje téměř ve všech dietách. Lilek patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, přidává se do tukožroutské polévky, objevuje se v dietě podle krevních skupin, doporučuje se ženám, které trápí kvasinková onemocnění. Obsahuje nízký podíl sacharidů. Většina cenných živin lilku se nachází pod slupkou, proto se lilek nikde neloupe.
- Z čeho je lilek z největší části tvořen?
- Lilek je nejbohatší ze všech druhý zeleniny na jednu látku. Víte kterou?
- Proč je lilek doporučován ve většině dietních programů?
Výsledky kvízu a rady, jak navždy zhubnout, naleznete na http://www.doformy.cz/kviz115
Nový komentář
Komentáře
Lilek jím nejvíc v podobě Ajvaru, zrovna jsem si z dovolené v Chorvatsku dovezla zásobu.
mám také recept pro milovnice lilku.Lilky dát péct do trouby na plech až se jakoby propadají do sebe.Ještě horké oloupat,rozmixovat a přidat jemně nakrájenou cibuli,utřený česnek,sůl,pepř,citron.štávu,může se přidat troška oliv.oleje.mnam
lilek miluju, bohužel jsem v naší rodině jediná
. Většinou ho nesmažím, ale po "vypocení" ho společně s rajčaty, cuketou a sýrem šoupnu zapéct do trouby. Úžasná záležitost. Jo, vyzkoušela jsem nějaké koření na grilovanou zeleninu (tuším, že Kotányi), které je na to opravdu super.
K tomu opékání na sucho: když jsem dala lilek na pánev a už tam nebyla ani kapka oleje, tak i když byl na nějakém místě oppečený, stále měl syrovou barvu, proto jsem ho podlévala olejem, a pak teprve chytnul krasnou barvu a nebylo nikde syrove místečko
Lilek nakrájím na kolečka, posolím a nechám vyronit. Používám titanovou pánev, kterou rozpálím a jemně potřu olivovým olejem (není nutné, jde to i na sucho) a okapaný lilek opékám do červena čímž změkne. Toustový chléb opeču nasucho v topinkovači a kolečka lilku dávám na něj. Nic lepšího a jednoduššího jsem nejedla. Dokonce i cena lilku je úžasná, levnější než kdejakej salám.
Manx: obsahuje jedovatý solanin, proto se nejí syrový
Já ho jen nakrájím na kolečka, trochu posypu gril.kořením, hodím na velmi mírně vymazanou pánev, a jen trochu opeču zvrchu. Pak ho přidám ke kuřecím plátkům a dám zapéct do trouby. Přidávám ještě stroužek česneku a zeleninu, co zrovna mám- třeba rajčata nebo papriku. Jo- ty plátky kuřete taky opékám na mírně vymazané pánvy- to zapékání pak netrvá tak dlouho.
Já používám lilek do jednoho židovského receptu, ke se do pekáče naplácá osmažený lilek, rýže, petrželka, rozmarýn, rajčata a slaný tvaroh a celé se to zapeče. Je to blivajz, ale chutná to skvěle.
Rybulka: aha, to zní dobře:-)díky
sue: tak to ja skoro zadny olej nespotrebovavam. je to lepsi jakoby opekat, nez vylozene smazit a nebo grilovat...holt mate takove ty ceske smazici predsudky
Pavla_b: J8 nevim, jak se dělá oficiálně, ale já doma to dělám tak, že na olivovym oleji osmažím cibuli, cuketu, lilek, rajčata, papriky, případně trochu kukuřice, přidám koření a k tomu popíjím vínko a můžu se rozplynout blahem
lilek mě nějak nenadchl, a to jsem dělala zapečený i smažený.
Rybulka: Andrejka82: co je nebo jsou ratatouille?
lilek jsem poprvé vyzkoušela tento víkend a musím říct, že jeho chuť mě nenadchla a to přesto, že miluju cukety a chuť je podobná. Při smažení jsem spotřebovala hodně oleje,jak tady píšete i vy, myslím, že cukety po stejné úpravě chutnají mnohem lépe.
a jo, zapomněla jsem na Ratatouille
Miluju lilek
Buď grilovanej nebo jako součást rattatouille (nebo jak se to píše? S tímhle slovem mám fakt problém
).
Lilek miluju. Nejčastěji ho jeno nakrájím na kolečka, osmažím na olivovém oleji, dám do mísy, osolím, opepřím a přidám rozdrcený česnek a promíchám. Tohle si klidně pak dávám na suchý chleba a konzumuju. Taky ho grilujeme, prostě ho potřu tou marinádou, co jsem zrovna umíchala pro maso a plácnu na gril. V Egyptě ho zas dělají s rajskou omáčkou, ale ještě jsem neodhalila zákulisí toho receptu. To je taky moc dobrý.
Meander: Taky mám tu zkušenost.
Lilek nejčastěji grilujeme nebo obalujeme, takže patří mezi nejméně zdravá jídla mého jídelníčku
Žrout tuku to je, dokáže nacucat libovolné množství oleje.
docela mě láká to vyzkoušet,ale nemám žádný pořádný recept - písněte někdo něco dík