Jak na sirupy ze sladkého ovoce?

Stejně jako při želírování i při výrobě sirupů se můžete držet klasiky či experimentovat. Plody vždy omyjte, nakrájejte na menší kousky a vařte ve vodě 5-10 minut. Do teplé ovocné hmoty přidejte Korunní cukr na přípravu sirupu z bobulového ovoce a nechte v chladu odstát přes noc. Druhý den stačí směs přecedit přes jemné sítko, či plátýnko, a pak ji ještě 3 minuty povařit. Horkou směs přelijte do sterilních lahví, uzavřete a skladujte na chladném místě.

Jahodový sirup

  • 1 kg jahod
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
  • 1/2 l vody

Malinový sirup

  • 1 kg malin
  • 1 l vody
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce

V sirupech uchováte i sílu z bylinek

Nemusíte ale zůstávat pouze u ovoce. Osvěžující sirupy se dají připravit i z bylinek, kterých je během léta dostatek: máta, jitrocel, levandule, vše, co roste na zahrádce. Postup je též jednoduchý, v hrnci se silným dnem rozpusťte ve vodě Korunní cukr na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek. Vařte, dokud roztok nebude čirý. Přidejte omyté květy či listy a nechte 48 hodin louhovat. Poté směs sceďte a pro delší trvanlivost sirup před plněním ještě 3 minuty povařte. Hotový roztok vlijte do sterilizovaných lahví, dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Doporučené ředění je 1:6.

Mátový sirup

  • 1 velký svazek máty
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 3 l vody

Bezový sirup

  • 15-20 bezových květů
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 3 l vody

Více receptů a inspirace najdete na KORUNNICUKR.CZ

Reklama