Dlouho jste byla známá jako zpěvačka, ale teď se o vás stále častěji mluví v souvislosti s vašimi pekařskými a cukrářskými dovednostmi. Pamatujete si na první věc, kterou jste kdy upekla?
Pamatuji si to úplně přesně. Byl to perník na plech, politý čokoládou a na něm bylo srdce, které jsem vytvořila posypáním kokosem. Upekla jsem ho, když byli naši v práci a já je chtěla překvapit něčím sladkým, až přijdou domů.

zp.jpg
Foto: Profimedia

Jak dlouho máte pečení jako koníček a kam jste se během let posunula?
Už to nějaký ten pátek bude. Mě v podstatě pečení provází odmala, protože kdykoliv se konala nějaká oslava, byly Vánoce, Velikonoce, tak jsem vždycky s mamkou pekla a připravovaly jsme samé dobroty. No a teď už je to tak, že ty dobroty připravuji já a mamka zase už jenom vaří. Myslím, že jsem se vypracovala na nějakou vyšší úroveň, ale stále si netroufám říct, že jsem profík, protože mě ještě toho učení hodně čeká.

Jste samouk, nebo za sebou máte nějaké kurzy?
Před dvěmi lety jsem dostala od přítele k Vánocům voucher na kurz pečení k úžasné cukrářce Heleně Fléglová do HFpastry. Od té doby už jsem tam byla asi třikrát a nikam jinam už bych ani nešla. Maximálně do Francie.

Kolik času trávíte jako zpěvačka a kolik jako cukrářka? Překlápí se to na jednu, nebo na druhou stranu?
Pečení si pořád nechávám spíš jako koníček a relax, aby se to nepřehouplo ve stres a vyloženě povinnost a zpěv mám jako hlavní pracovní náplň. I když v době koronavirové se to přehouplo právě naopak. Pečení bylo na prvním místě a zpěv byl odložený na dobu neurčitou. V obou oborech je skvělé to, že se dají dělat současně. Večer si jdu zazpívat a přes den můžu připravovat sladké.

Jaký je váš nejoblíbenější dezert?
Tuhle otázku nemám moc ráda, stejně jako když se mě někdo ptá, jaká je moje oblíbená role. Je to opravdu moc těžké, protože každý dort nebo zákusek má něco do sebe, ale pokud bych se opravdu měla rozhodnout, tak bych si vybrala klasiku, tedy větrník, věneček nebo koňakovou špičku.

A co největší cukrářská výzva? Co do složitosti receptu i množství.
Výzvou je pro mě každá svatba. Pro nevěstu a ženicha je to významný den a záleží jim na tom, aby si hosté pochutnali. Proto jsem vždycky nervózní, abych zákusky dobře dovezla, aby byli všichni spokojení, chutnalo jim. Ale taky se vždycky strašně těším na každou odezvu, která mi přijde. I kdyby nebyla moc dobrá, beru to tak, že mě kritika posune dál.

Pečete i pro svoje kolegy a kolegyně ze šoubyznysu. Můžete prozradit, komu a co jste třeba vytvářela?
Pro kolegy peču docela dost. Třeba jsem pekla pro Dana Hůlku dort Ledové království, když měla jeho holčička narozeniny. Teď mě čeká pečení cukroví a seznam slavných zákazníků je opravdu dlouhý.

Nemáte už plné zuby dortů s motivy Ledového království nebo Tlapkové patroly? To jsou teď mezi dětmi top témata.
Dělám si z toho legraci. Mám radši přírodní a nepotahované dorty, protože mi přijdou chuťově lepší, ale na druhou stranu zase chápu přání zákazníka a snažím se mu vyhovět.

Může si od vás něco sladkého objednat každý? Stačí vás kontaktovat na Instagramu?
Přesně tak. Snažím se vyjít vstříc, i když je samozřejmě občas složité to skloubit se zpíváním. Toho se nechci vzdávat. Ale každé objednávky i poptávky si strašně vážím a jsem hrozně šťastná, že mají lidé zájem si ode mě něco objednat a ochutnat.

Funguje to u vás tak, že když tolik pracujete se sladkým, tak už na něj potom nemáte ani chuť? Nebo svoje chutě musíte držet na uzdě?
Kdybych mohla, tak jím sladké od rána do večera. Miluju ho a opravdu se musím hlídat, abych tolik neochutnávala. Držím se, abych potom zapnula kostýmy. Jako zpěvačka si nemůžu dovolit nabrat 20 kg. Proto běhám půlmaratony a jsem dost často ve fitku.

Kolik jste toho letos už naběhala?
Minulý měsíc jsem zrovna odběhla půlmaraton, takže se mi ten počet kilometrů zase trošku navýšil. Když mám chuť, čas a energii, tak jsem schopná naběhat i 80 kilometrů týdně.

Někdo má štíhlou postavu skoro zadarmo, někdo musí tvrdě makat. Vy tedy patříte spíš do té druhé skupiny?
Ano. Nemám to zadarmo a vždy se budu muset hlídat. Ale už jsem se s tím smířila a říkám si, že každý má něco.

Máte zkušenosti s drastickými dietami. Co šíleného jste například zkoušela?
Neřekla bych, že to byly úplně drastické diety, ale hodně jsem zhubla. V jednu dobu to bylo i docela potřeba, protože jsem prostě hodně jedla a nic nedělala. Stačilo upravit životní styl, začít hodně sportovat a přemýšlet o tom, co jím. Ale nikdy jsem nehladověla.

Už jste sama se sebou spokojená?
Jsem ženská a asi nebudu spokojená nikdy, ale už vím, co na mě funguje, což je pravidelně jíst, pravidelně se hýbat, a tím pádem si občas mohu dopřát i sladké. A základem je hlavně dobrý spánek a spousta vody

Jak pro inspiraci váš jídelníček momentálně vypadá?
Snažím se jíst pětkrát denně a vždy trošku lehčí jídla, aby mě to nezapláclo a byla jsem schopná fungovat po celý den. Ale nebojím se dát si k obědu sacharidy, což si myslím, že je taky základ, protože na to spousta lidí zapomíná. Pak se samozřejmě nebráním ani zelenině, miluju jogurty, ořechy, sýry. Večerní chutě zaháním spíš jablkem, zeleninou nebo nějakými rýžovými suchary

Podzim míváte pracovně nabitý (muzikály, vánoční koncerty apod.) do toho budete péct cukroví. Jak to zvládnete?
To ani sama nevím. Je to vždycky taková sázka a adrenalin. Ale nemůžu bez toho žít, neumím se nudit a nic nedělat. Jsem workoholik, nesnáším, když mám prázdný diář. Zároveň se ale musím nutit odpočívat. Na tom bych chtěla zapracovat. Taky jsem typ člověka, který si umí věci dobře zorganizovat. Vždy mám jasný plán, podle kterého jedu. A všechno díky tomu dobře stíhám.

Jaké necukrářské projekty máte před sebou?
Příští rok mě čeká evropské turné Too steps from Hell, na které se neskutečně těším a troufám si říct, že je to sen každé zpěvačky. Být sólistkou tak obrovského projektu a během měsíce projet největší státy a města. Pak samozřejmě pracuji stále na svém projektu, kterého jsem patronkou, a tím je soutěž Česko zpívá. A taky bych příští rok chtěla vydat další cédéčko. Myslím, že bude vánoční.

Zdroje: autorský rozhovor s Kamilou Nývltovou

Čtěte také:

Reklama