Základem kysaných mléčných výrobků je kvalitní mléko a živé kultury, díky nimž dochází k procesu fermentace. S typickou nakyslou chutí, nižším obsahem mléčného cukru a lepší stravitelností oproti klasickým mléčným produktům jsou ty fermentované skvělou volbou, po níž můžete sáhnout kdykoliv máte chuť na výživnou snídani, svačinku nebo rychlou večeři.
Konzumace mléčných výrobků všeho druhu je pro většinu z nás doslova rutinou. Zkusili jste se někdy ale zamyslet nad tím, jaké produkty vlastně vkládáte do košíku ve vašem oblíbeném supermarketu? Abyste si totiž byli jisti, že nakupujete skutečnou kvalitu, vyplatí se v obchodech zavítat do uliček s produkty ekologického zemědělství, kde jsou biopotraviny vždy viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Jedině tato loga zajistí, že se jedná o produkty ekologického zemědělství. Ekologické chovy se řídí zásadami tzv. animal welfare, kdy se dbá na co nejpřirozenější život zvířat, volnost pohybu, dostatečnou socializaci a kvalitní krmivo. Právě spokojenost zvířat se pak promítá do kvality mléka i dalších produktů. Navíc mléčné výrobky v kvalitě bio vás jistě příjemně překvapí i svojí cenou, která je srovnatelná s konvenčními produkty stejné kvality. Není tedy důvod, proč si nedopřát dobroty produkované v souladu s přírodou!
Pakliže byste se o biopotravinách chtěli dozvědět více a zajímala by vás například rostlinná bioprodukce nebo to, jaká pravidla musí ekologičtí zemědělci během svého hospodaření dodržovat, navštivte stránky myjsmebio.cz. Září je navíc měsícem biopotravin, důležité informace proto můžete najít i zde – www.mesicbiopotravin.cz. A pokud máte volný víkend a přemýšlíte, jak ho využít, vydejte se na některou z nejbližších ekofarem! Jejich webové stránky i aktuální nabídku si můžete prohlédnout na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.
Kefírové palačinky s brokolicí a sýrem
- 140 g bio hladké mouky
- 50 g bio tvrdého sýra
- 100 ml mléka
- 300 ml bio kefíru
- špetka jedlé sody
- 2 bio vejce
- 300 g bio brokolice
- 30 ml smetany na vařen í
- sůl, bio pepř
V míse smíchejte mléko, kefír a vejce. Dochuťte solí, přidejte jedlou sodu a důkladně vyšlehejte tak, aby se všechny přísady spojily. Přilijte trochu rostlinného oleje a přidejte mouku. Na rozpálenou pánev s kapkou oleje nalijte těsto a z obou stran osmažte dozlatova a odložte na talíř. Na náplň do palačinek si připravte brokolici, nakrájejte ji na růžičky a uvařte v osolené vodě. Cibuli a vychladlou brokolici pak rozkrájejte nadrobno a lehce osmahněte. Nakonec přilijte smetanu. Jakmile směs začne probublávat, přisypte sýr, osolte a opepřete. Palačinky naplňte hotovou směsí, zabalte a podávejte.
Borůvkový koláč s podmáslím
- 200 ml bio podmáslí
- 150 g bio másla
- 200 g bio hladké mouky
- bio kypřící prášek
- 3 bio vejce
- 150 g bio třtinového cukru
- 2 lžičky bio vanilkového extraktu
- kůra z bio citronu
- hrnek bio borůvek
- 4 lžíce bio medu
- 100 g bio mletých mandlí
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do mísy přidejte mouku, kypřící prášek, mandle, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a všechny ingredience důkladně promíchejte. V oddělené misce vyšlehejte vejce spolu s podmáslím, vanilkou a máslem, přidejte k ostatním sypkým surovinám a smíchejte. Borůvky omyjte a nechte odkapat. Do máslem vymazané koláčové formy nalijte polovinu těsta a poklaďte borůvkami. Na ně následně nalijte zbytek těsta a pečte v troubě přibližně půl hodiny.
Tip na závěr:
Pro jogurty, tvarohové dezerty, nejrůznější sýry, ale i další mléčné výrobky v bio kvalitě se můžete vydat třeba na Farmu Struhy. Najdete ji nedaleko Písku a více informací se o ní můžete dozvědět na farmastruhy.cz. Máte-li Písek z ruky, neváhejte navštívit třeba některou z akcí Poznej svého farmáře, které se konají během září pro celé republice. Zjistěte, kam vyrazit, i jaký program na vás čeká na www.poznejsvehofarmare.cz .
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše.
Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Nový komentář