Umakartové stoly, lehce zapáchající tácy (nejspíš od toho nevábného vlhkého hadru, kterým je obsluha utírá) a v okénku bodrá žena, která rukou nabere knedlíky, přihodí kousek flaksy a celé to hojně zalije UHO (univerzální hnědou omáčkou). A u odkládacího pultíku čeká překážka nejhorší: učitelka, která dohlíží na to, aby se hodnotami neplýtvalo. Vzhledem k tomu, že vydávající kuchařka nakládá každému stejně a na výkřiky: „Málo, prosím vás!“ nereaguje, dojde někdy i na krajní únikové manévry, jako je žvanec tuhého masa schovaný v kapse nebo polévka vylitá do květináče.
T
Kvalita jídla ve školní jídelně byla na programu na každých třídních schůzkách, vždycky jsme to dali do zápisu a jelo se dál, kočárem bílým kolem černých skal. Sama třídní nám přiznala, že podle jejího názoru se to opravdu často nedá jíst, vedení školy ale není schopné zjednat nápravu (variantu „vyměnit vedoucí jídelny“ ovšem nikdy nezkusili).
Takže se dcerunka začala stravovat sama - a šlo to. Buď si ohřála něco od včerejška, nebo si sama uvařila (těstoviny stokrát jinak). Ve dnech, kdy byla odpoledka, vystačila s obloženým chlebem.
Diskuse o kvalitě či nekvalitě školních jídelen ale dostane zcela jiný rozměr, pokud se dostane ke slovu někdo, kdo zažil školní (či školkovou) docházku v zahraničí. „Nevíte, co máte!“ ozve se okamžitě. „V takovém Německu musí děti pěkně v poledne domů na oběd, případně si přinést něco studeného s sebou. Teplé obědy každý den, navíc za dotované ceny? O tom se nám v zemích EU může jenom zdát. A vy si ještě stěžujete!“
A co si o tom myslíte vy, milé ženy-in?
Chodily jste do školní jídelny? A jak vám tam chutnalo?
Zažily jste teror typu „Dokud nedojíš, nepůjdeš domů“?
Co si myslíte o úrovni dnešních ŠJ?
Vaří zdravě a pestře, nebo jako za starých časů?
A ocení to děti, nebo radši zajdou na hamburgera?
Měly by ŠJ podle vás nabízet jídlo pro vegetariány?
Napište nám o tom na redakce@zena-in.cz a vyhrajte dárek!
Nový komentář
Komentáře
Mám zkušenosti ze stravování synů a pak vnuka. A opravdu je velký rozdíl v kvalitě a chutí u obou generací. A můžu říci,že zaleží na pracovnicích kuchyni. Ze stejného množství dovedou uvařit chutný oběd a také,jak se často dovídám,že oběd není k jídlu. Dříve kuchařky to nebraly jen jako povolání,ale měly obrovskou radost,když dětem chutnalo. Samy ze svých zdrojů donesly koření (petržel ap.) A nezatěžovalo je,když bylo dostatek ovoce, aby ne jen z obchodu,ale i domova ho zavařily,aby zpestřily jídelníček.Kažé povolání chce své,chuť ho praktikovat.Dnes ve velké= míře děti než školní jídelnu,navštěvuji různé bufety a nestravuji se zdravě.
nemastném, neslané vůbec se nedivím, že mi synovi nechutná.
Moje kolegyně má dítě diabetika. Ředitel tvrdil, to bez problému je možné ve školní jídelně objednat i diety. Kolegyně vše vzdala po rozmluvě s vedoucí jídelny, která tvrdila, že do čaje dávají skutečně jen málo cukru, takže je zbytečné, aby pro někoho vařili extra neslazený. Přitom o neslazený čaj mělo zájem víc dětí. Vždyť by se to nedalo pít, uzavřela debatu kuchařka.
Několik let jsem nejedla špenát, protože do bráchy ho družinářka cpala tak dlouho, až se pozvracel. Nyní to není na ZŠ o moc lepší. Kuchařky stále nenaladěné, ječící, řešení na rodičáku nemělo vůbec smysl. Když si dcera chtěla přidat něco, co jí chutnalo, tak jí bylo řečeno, že nemá nárok, protože nedojídá polévky. Nyní je na gymplu a vůbec si nestěžuje. Nejvíc mě překvapilo, že tam jsou přívětivé kuchařky - já myslela, že už to je vyhynulý exemplář. Prý je i možné si říct, kolik chce jídla - na ZŠ něco nevídaného. Zkrátka to je o lidech.
Odemětobě: Rajskou polévku jsem začala jíst až skoro ve třiceti, když jsem ji ochutnala v pizzerii.
Ze základky mám nejlepší vzpomínky na šunkofleky,protekčně jsem dostávala vypečený křupavý roh.Zprotivili mi rajskou polévku a pajšl,dneska oboje jím,protože si to umím uvařit.Ale dcera od školky nemá ráda omáčky,kluk játra a pomazánky.Nikdy se nelze zavděčit všem.Oba chodí do stejné jídelny,holka básní jak si ten den pochutnala a kluk zahlásí:to byl dneska zase blaf.
Já mlíkovku vůbec neznám
Zato v jídelně na gymplu dělali prvotřídní rizoto
Nikde jsem nejdla lešpí...
Mlíkovku miluju odjakživa. Moje babička dělala božskou a ta ve škole nebyla nejhorší, pokud v ní nebyly nudle ale drobení.
Školní jídelna ze mne udělala vegetariána. Dodnes nejím maso které jsem musela buďto vhodit pod stůl, nebo nacpat do pusy a hned jít vyplivnout na WC. Jestli tohle mělo smysl. No, moje děti někdo nutit do jídla tak jim tam zajdu udělat tóčo.
Já mlíkovku milovala
No ja jsem asi problmaticka ...nenavidim buchticky, to jsm vynechavala, pokud to slo.
zato parek s hrachovou kasi.
Nemate nekdo recept na hrachovou kasi???
také chodím do školní jídelny. Také si mohu vybrat ze dvou jídel. V drtivé většině lze pokrm pozřít ale rozhodně neodcházím nijak nadšená. Opravdu dobrá jídla se povedou tak 3x do měsíce. Beru to tak, že cena - výkon odpovídá. Jen nechápu svoji kolegyni, která má potřebu téměř denně chválit kuchařkám jejich výtvory
Každopádně sama moc vařit neumí. Tak asi pro to
Stravuji se ve školní jídelně, mohu si vybrat ze dvou jídel a většinou mi to moc chutná. A to nejen proto, že si to nemusím uvařit sama.
Ve školní jídelně mi zhnusili všechny polévky- byly vždy studené a nepolkla jsem škubánky.
Exupery:
, ja byla v detstvi podobna vaha jako ty, navic vytahla, tak jsem mela smulu, ze si vsechny vychtle vzaly snad za ukol, ze me dovykrmi, chudinku takovou z rozvedene rodiny
Gala: Jo, ta byla nejšílenější. Jednou, když ji v družině kromě jednoho kluka nikdo nechtěl jíst, tak nás družinářka obešla a chtěla, aby každý snědl 3 lžíce. A když jsem dala já do pusy tu první, rázem jsem měla v puse snídani i svačinu, vydala jsem podivnej zvuk
, takže mě hned zarazila a řekla, že já teda nemusím
Pridavam se k fan clubu "mlekove polevky"
, z te mam dodnes nocni mury. Taky z cervene repy, dusenych ledvinek, atd. Na druhou stranu musim spravedlive rici, ze jsem mela rada buchticky s kremem, sisky s makem a kupodivu i tu hrachovou kasi.
Manx: Tak to já to vím, že ledvinová dieta znamenáá omezit bíkoviny. Ale zase cysta nemusí funkci ledvin nijak ovlivňovat, řekla bych. Pánvička nevím. To je mi divný, že se říká, že malý děti nemají jíst asi do roka tvaroh, že nemají ještě dovyvinutý ledviny a je to moc velká zátěž a na druhou stranu třeba ta naše doktorka mi celkem vnucuje, abych Vendovi dávala 3x týdně maso a to mu tenkrát ještě rok ani nebyl
Manx: No pánvičku ani cystu neovlivníš, to je fakt. Záleží, jaké máš výsledky krve. Jestli v normě, tak nemá smysl, abys držela dietu.
Manx: uzeniny obsahují sůl, to není pro ledviny to pravé. On byl jídelníček našich předků docela zdravý- pátek ryba, maso max. 1xtýdně. Jinak bezmasá jídla.
, když na to pomyslím.
sanvean: škraloup by do mě nikdo nedostal, dělá se mi