Aby med působil a chutnal opravdu tak, jak má, měl by být skutečně kvalitní. Mnoho lidí nevěří tomu, co se prodává v supermarketech, ale raději si najde „svého“ včelaře. Ne každý už ale ví, jak tuto ne zrovna levnou potravinu doma skladovat a nakládat s ní. Stačí málo a med ztrácí na chuti, přichází o cenné látky a může dokonce i zkvasit či zplesnivět. Správně skladovaný med přitom vydrží dva roky, aniž by se to odrazilo na jeho kvalitě.

Vyhazovat jej ale při správném skladování nemusíte ani poté. Přestože s každým rokem nepatrně ztrácí na vitaminech a enzymech, chuť a sladivost, stejně jako obsah minerálů si uchovává i nadále. Třeba desítky let. Vděčí za to nejen vysokému obsahu cukru, ale také například antibakteriálním účinkům.

Co při skladování rozhodně (ne)dělat?

  • Ideální nádobou ke skladování je ta ze skla či keramiky, s dobře těsnícím víčkem.
  • Slunce medu nesvědčí. Uchovávejte ho na tmavém místě.
  • Ideální teplota pro skladování medu by neměla přesahovat 18 stupňů Celsia. V ideálním případě by se měla pohybovat v rozmezí od 10 do 15 stupňů Celsia. Vyšší teploty urychlují rozpad enzymů a dalších prospěšných látek. Proto byste med neměly ohřívat více než na 40 stupňů Celsia, ani dávat do mikrovlnné trouby.


Zdoj foto: Shutterstock

  • Skladovat med lze i v lednici, má to však hned několik ALE - viz níže.
  • Pozor na vlhkost. Med ji do sebe snadno natáhne, pokud není dokonale uzavřen ve vhodné nádobě. Jakmile v něm ale stoupne podíl vody nad 20 %, dochází ke kvašení a kažení medu kvůli množení mikroorganismů. Ideální poměr vody je kolem 16 – 18 %. Skladujte tedy med v suchu.
  • Med také rád pohlcuje pachy z okolí, není-li dokonale uzavřen. A těch je v chladničce přehršle. Toto je i důvod, proč byste k jeho uskladnění měly používat pouze čisté nádoby, rozhodně ne například sklenice od okurek, v nichž odér často zůstává i po vymytí.
  • V chladu med rychleji tuhne, takzvaně krystalizuje. Pak není úplně snadné rozetřít ho na chléb. To je ale jediná závada na takovém medu. Cukernatění nemá na jeho kvalitu žádný vliv. Je naopak známkou toho, že nebyl ošizen například přidáním cukru.
  • Med snese i zamražení – po rozehřátí zůstává tekutý a stejně chutný jako před ním.

Čtěte také:

Reklama