033d65-kure.jpeg (209 KB)Foto: Šárka Škachová

Když domácí kuře, tak brinované. Kdo to říká? Šárka Škachová, autorka kuchařských knih a skvělá kuchařka, která si v kuchyni moc ráda hraje.

Použijete-li tuto úpravu, tak pak už je jedno, jestli bude pečené, vařené či grilované. Metoda brinování ho totiž vždycky povýší na delikatesu, neboť zaručí, že bude šťavnaté. Zejména při pečení celého kuřete tomu tak někdy není. Takhle jednoduše si dobrý výsledek pojistíme. 

Postup přípravy brinovaného kuřete

Suroviny na brin (solný lák)

  • 1 litr vody
  • 60–80 g soli (ideálně mořské)
  • 30 g cukru (volitelné, pro vyvážení chutí, ale já to nedělám)
  • Koření a bylinky podle chuti (např. bobkový list, černý pepř, nové koření, česnek, tymián, rozmarýn, citronová kůra)
ead7283dcf051-kur5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
To nejlepší kuře na paprice

Postup přípravy brinu

1. Příprava láku: Ve velkém hrnci zahřejte část vody a rozpusťte v ní sůl a cukr. Přidejte koření a bylinky podle chuti. Poté směs doplňte studenou vodou, aby byl lák chladný.
2. Naložení kuřete: Očištěné kuře nebo jednotlivé části ponořte do brinu tak, aby byly zcela zakryté. Pokud je potřeba, použijte těžítko, aby maso zůstalo ponořené. Ideálně talíř a na něj postavit misku s vodou.
3. Čas marinování: Nechte kuře v lednici. Celé kuře se obvykle brinuje 12–24 hodin, kuřecí prsa nebo menší kusy postačí marinovat 4–8 hodin.
4. Opláchnutí a osušení: Po vyndání z brinu kuře opláchněte studenou vodou a důkladně osušte kuchyňskými utěrkami. To pomůže vytvořit křupavou kůrku při pečení.

Kuře můžete potřít máslem nebo olejem, případně dochutit dalším kořením a upéct v troubě na 180 °C, dokud nedosáhneme zlatavé barvy.

Nejprve peču v pekáčku zakrytém poklicí a pravidelně podlévám.

Brinování dodá masu šťavnatost a výraznou chuť, což je ideální technika, pokud chcete kuře povýšit na delikatesu.
A to přeci chceme vždycky.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová.

TÉMATA:
KUŘE