Můj syn Pepík slavil na začátku února páté narozeniny. A kromě toho, že si přál asi 90 % důležitých věcí z katalogu Lega (protože zbylých 10 % už má), tak dlouho mluvil o svém vysněném dortu. Měl to být BAGR. Když o sladkém bagru začal básnit, tak jsem si ještě myslela, že jeho výroba je nemožná, a jestli možná, tak určitě nad mé cukrářské schopnosti. Kuchařka jsem myslím obstojná, ale sladké věci téměř nepeču.

Až moje kamarádka Hanka mě nakopla a díky ní jsem začala uvažovat, že Pepíkův sen není až tak nemožný. Dala mi totiž recept na potahovací „falešný marcipán", ukázala mi své dorty a odkázala mě na místní diskuzi Dorty. A tady jsem tedy pěkně čučela. :-) Mistrovství zdejších cukrářek (ač amatérských) nezná mezí. Jen se přesvědčte sami - DORTY.

A mistrem mezi nimi je čtenářka al.do, která peče (a hlavně zdobí) dorty takové, že mnohdy ani netušíte, že se díváte na dort. Můžete se o tom přesvědčit na stránkách al.do. A určitě je na co koukat. Pokud to budete chtít zkusit, najdete zde také mnoho skvělé inspirace.

Těsto na dort jsem použila z receptu na Obližprst, který najdete TADY. Upekla jsem z jedné dávky i s přidáním kakaa, tedy přesně podle receptu, a potom ještě z poloviny dávky bez kakaa, světlý. Tmavé těsto jsem pekla ve vyšším pekáči obdélníkového tvaru - 33 x 22 cm. Světlé těsto ve formě na srnčí hřbet - 25 x 11 cm.
A zatímco se pekly korpusy, tak jsem si připravila potahovací hmotu.

 

Marcipánová potahovací hmota (recept od Hanky)
200 g sušeného mléka
200 g cukru moučka
1 lžička medu
2 lžičky oleje
mandlová tresť na ochucení
asi 50 ml vody

- sušené mléko kupte plnotučné nebo polotučné (já jsem koupila smetanu do kávy, protože jsem nic jiného v obchodě nenašla a Hanka mě upozornila, že s tou to rozhodně nepůjde).
- mandlová tresť se dá těžko sehnat. Hanka ji nahradila citronovou, a taky byla hmota dobrá.
- s přidáváním vody opatrně. Dala jsem raději nejdříve jen polovinu a postupně přilévala, aby hmota nebyla moc řídká.
- na obarvení je potravinářské barvivo. Prý se dá koupit v každé drogerii, já ho v žádné nesehnala. :-) Koupila jsem v jednom supermarketu. Podle al.do nic moc kvalita (co mělo být červené, chytlo jen oranžově). Takže zkoušejte. :-) Hnědou jsem barvila kakaem.

Nejdůležitější z důležitého je mít na práci s touhle hmotou připraveny igelitové rukavice. Bez nich se vám bude hmota lepit a nepůjde krásně vyhladit. Všechny přísady dejte do misky a pořádně promačkejte, aby se spojily. Správná hmota vám bude připomínat plastelínu a k vaší radosti uvidíte, že se s ní bude pracovat úplně stejně snadno.
Připravenou hmotu barvíme rozpuštěným potravinářským barvivem (v trošičce vody - pár kapkách) a opět důkladně zapracujeme.
Zbylou hmotu, se kterou právě nebudete pracovat, nechávejte v igelitovém sáčku, aby vám neoschla. Bude-li se vám zdát tuhá, stačí dát na 5-10 sekund do mikrovlnné trouby a opět změkne.
Hmotu rozválíme mezi dvěma kusy průhledné potravinářské fólie. Vyřezáváme nožem, vystřiháváme nůžkami (ty se mi moc osvědčily), zdobíme párátkem nebo čímkoliv jiným.
Jednotlivé kousky postaviček k sobě můžeme přilepit navlhčením hmoty, nebo si můžeme pomoci při spojování párátkem.
Trochou potravinářské barvy rozpuštěné ve vodě můžeme na hmotu také malovat či cokoliv psát.

Za většinu cenných rad pro práci s potahovací marcipánovou hmotou moc děkuji Hanici. :-) Bez ní bych to asi nezvládla...

A teď jak probíhala samotná výroba Maxe a Bořka?

 

Upečené díly

 


 

Zkoušela jsem řezat, skládat, přerovnávat. Až jsem byla celkem spokojená.

 

 

 

Mazala jsem krémem z pudingu a másla. Někdo používá máslo a zkaramelizované salko. To už je na vás.



 

 

 

Tak takhle už to skoro je hotovo. :-)

 

 

 

Rozválet oranžový "marcipán" už byla hračka. Potom jsem ho už jen krájela, přirovnávala a lepila pomocí krému.


 

 

Až to dopadlo takhle... 




 

Dozdobení už byla hračka. Pomohly lentilky, zbytek hmoty a krému.

 



 

 

 A ještě pohled shora.

 

Snad vás můj dort trochu inspiroval a návod na něj vám pomůže k vytvoření podobného „zázraku“ pro vaše děti. A když ne ten můj, tak některý z dortů al.do či dalších našich čtenářek.

TÉMATA:
SEZONA