KLASA
Národní značku kvality „KLASA“ uděluje už od roku 2003 Ministerstvo zemědělství ČR. Nárok na ni mají potravinářské a zemědělské výrobky vyčnívající svou kvalitou nad ostatní běžně dostupné na našem trhu. Jde o to, aby daný produkt vykazoval výjimečnou kvalitu alespoň v jednom znaku. Jaký to je, to se ale spotřebitel nedozví. A také nemusí být z ryze českých surovin.
- Značka je vybranému produktu přidělena na tři roky, ale může o ni kdykoli přijít. Kvalita je průběžně kontrolována.
Více ZDE.
Regionální potravina
Tuto známku kvality mohou získat jen malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Ministerstvo zemědělství ČR ji přiděluje zemědělským a potravinářským výrobkům, které oslní porotu v některé z krajských soutěží po celé republice.
Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno. Obsahovat má minimálně 70% podíl surovin z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z daného regionu. A hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
- Výrobce může disponovat přidělenou značkou Regionální potravina čtyři roky.
Více ZDE.
Český výrobek, garantováno Potravinářskou komorou ČR
Pokud vám jde o to kupovat ryze české výrobky, hledejte ochrannou známku s touto českou vlaječkou. Uděluje ji od roku 2011 Potravinářská komora ČR, aby podpořila prodej potravinářských a zemědělských výrobků českého původu. Podmínky pro udělení se ale liší podle sortimentu.
Například maso musí být ryze českého chovu a v naší zemi musí být také poraženo. Například v pečivu ale stačí české suroviny v 55 % jeho hmotnosti, v mléčných výrobcích pak v 90 %.
- Výrobci získávají ocenění na tři roky, přičemž mohou čekat namátkové kontroly.
Více ZDE.
BIO potravina
Tato česká značka je zárukou, že jsou produkty vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin v souladu s platnou legislativou pro BIO produkci potravin. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem.
Více ZDE.
Čtěte také:
- Rouška, nebo respirátor? Víme, co vás před (korona)virem neochrání
- Nejezte blafy a naučte se vařit zdravě. Tyto berličky vám pomohou
Nový komentář