5e5f9a4058e74obrazek.jpg
KLASA

5e5f98a648554obrazek.jpgNárodní značku kvality „KLASA“ uděluje už od roku 2003 Ministerstvo zemědělství ČR. Nárok na ni mají potravinářské a zemědělské výrobky vyčnívající svou kvalitou nad ostatní běžně dostupné na našem trhu. Jde o to, aby daný produkt vykazoval výjimečnou kvalitu alespoň v jednom znaku. Jaký to je, to se ale spotřebitel nedozví. A také nemusí být z ryze českých surovin.

  • Značka je vybranému produktu přidělena na tři roky, ale může o ni kdykoli přijít. Kvalita je průběžně kontrolována.

Více ZDE.

Regionální potravina

5e5f993113860obrazek.jpgTuto známku kvality mohou získat jen malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Ministerstvo zemědělství ČR ji přiděluje zemědělským a potravinářským výrobkům, které oslní porotu v některé z krajských soutěží po celé republice.

Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno. Obsahovat má minimálně 70% podíl surovin z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z daného regionu. A hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.

  • Výrobce může disponovat přidělenou značkou Regionální potravina čtyři roky.

Více ZDE.

Český výrobek, garantováno Potravinářskou komorou ČR

5e5f99a9acf99obrazek.jpgPokud vám jde o to kupovat ryze české výrobky, hledejte ochrannou známku s touto českou vlaječkou. Uděluje ji od roku 2011 Potravinářská komora ČR, aby podpořila prodej potravinářských a zemědělských výrobků českého původu. Podmínky pro udělení se ale liší podle sortimentu.

Například maso musí být ryze českého chovu a v naší zemi musí být také poraženo. Například v pečivu ale stačí české suroviny v 55 % jeho hmotnosti, v mléčných výrobcích pak v 90 %.

  • Výrobci získávají ocenění na tři roky, přičemž mohou čekat namátkové kontroly.

Více ZDE.

BIO potravina

5e5f99f79e067obrazek.jpgTato česká značka je zárukou, že jsou produkty vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin v souladu s platnou legislativou pro BIO produkci potravin. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem.

Více ZDE.

Čtěte také: