Značky kvality potravin: Těmito ručí za výrobky český stát
Nechce se vám číst složení potravin, ale nerada byste koupila něco nekvalitního? K rychlé orientaci ve zboží mají při nákupu pomoci značky kvality. Tyto tři jsou udělované státem.
KLASA
Národní značku kvality „KLASA“ uděluje už od roku 2003 Ministerstvo zemědělství ČR. Nárok na ni mají potravinářské a zemědělské výrobky vyčnívající svou kvalitou nad ostatní běžně dostupné na našem trhu. Jde o to, aby daný produkt vykazoval výjimečnou kvalitu alespoň v jednom znaku. Jaký to je, to se ale spotřebitel nedozví. A také nemusí být z ryze českých surovin.
Značka je vybranému produktu přidělena na tři roky, ale může o ni kdykoli přijít. Kvalita je průběžně kontrolována.
Tuto známku kvality mohou získat jen malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Ministerstvo zemědělství ČR ji přiděluje zemědělským a potravinářským výrobkům, které oslní porotu v některé z krajských soutěží po celé republice.
Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno. Obsahovat má minimálně 70% podíl surovin z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z daného regionu. A hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
Výrobce může disponovat přidělenou značkou Regionální potravina čtyři roky.
Český výrobek, garantováno Potravinářskou komorou ČR
Pokud vám jde o to kupovat ryze české výrobky, hledejte ochrannou známku s touto českou vlaječkou. Uděluje ji od roku 2011 Potravinářská komora ČR, aby podpořila prodej potravinářských a zemědělských výrobků českého původu. Podmínky pro udělení se ale liší podle sortimentu.
Například maso musí být ryze českého chovu a v naší zemi musí být také poraženo. Například v pečivu ale stačí české suroviny v 55 % jeho hmotnosti, v mléčných výrobcích pak v 90 %.
Výrobci získávají ocenění na tři roky, přičemž mohou čekat namátkové kontroly.
Tato česká značka je zárukou, že jsou produkty vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin v souladu s platnou legislativou pro BIO produkci potravin. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem.
Nový komentář