Korejský ledový dezert bingsu v Café Susu
Od roku 2018 v centru Prahy (Školská 1478/14) existuje maličká korejská kavárnička Cafe Susu. Kromě lahodných nápojů a dezertů nabízí také speciální korejský dezert bingsu. Jde vlastně o ledové hobliny na bázi mléka se sladkou zálivkou, často doplněné nakrájeným ovocem, jako je třeba meloun či mango nebo červené fazolky. Zkrátka ideální osvěžení pro letní parné dny. Ale garantujeme vám, že jakmile bingsu jednou ochutnáte, rádi si tuto dobrotu dopřejete i kdykoliv jinde.
Foto: Café Susu
Parlorky z Parlor Café
Parlor je rodinná kavárna v Karlíně (Křižíkova 197/37), kde si můžete vychutnat nejen lahodnou kávu nebo sem zajít na snídani, ale exkluzivně nabízejí také zmrzlinové sendviče alias Parlorky. Že o tom slyšíte poprvé? Pak je možná na čase skočit je okusit. Sendviče jsou složené z domácích sušenek a lahodné zmrzliny, kterou sem dodává jedna z nejlepších zmrzlináren v Praze Crème de la crème, takže kvalita a skvělá chuť je zaručená.
Foto: Parlol Café
Japonská zmrzka v rybě Taiyaki
Taiyaki je japonská pouliční sladkost ve tvaru ryby. Něco mezi vaflí a lívancem. Obvykle je naplněné čokoládovým nebo jiným krémem a často se používá i jako kornout na zmrzlinu nebo se ke zmrzlině přidává. A tayaki můžete už nějakou dobu ochutnat i v Praze. V loňském létě měli jen dřevěný stánek za Kotvou, ale v únoru otevřeli novou rozkošnou pobočku u Staroměstského náměstí (Maiselova 14/1), kde můžete na chvíli i posedět. Zmrzlina, kterou vám tady naservírují do taiyaki rybek, je typicky japonská. Na výběr jsou například příchutě jako matcha, pandan, mléčný čaj nebo hnědý cukr. Japonské příchutě jsou úplně jiné než ty, na které jsme běžně u zmrzliny zvyklí. Ne každému budou chutnat. Pokud jste ale ještě zmrzlinu z Taiyaki Baru neměli, rozhodně stojí za zkoušku.
Foto: Shutterstock
Matcha zmrzlina
Matcha se stala hitem posledních let a mnoho lidí na ní přesedlalo z kávy, protože je zkrátka zdravější a dokáže dodat energii na delší dobu. Také se dá využít pro přípravu různých dezertů včetně zmrzliny. A právě sytě zelená matcha zmrzlina je letním hitem v pražském Matcha Crew na Vinohradech (Rumunská 256/25), kde si ji můžete dát rovnou na několik způsobů. Matcha Float je studené matcha latté se zmrzlinou na vrchu, skvělé osvěžení do letních dní. Matcha Boba Soft Service jak pak matcha zmrzlina doplněná tapiokou, zkrátka taková asijská klasika. Anebo si můžete v Matcha Crew dát Matcha Parfait, což je vlastně matcha zmrzka doplněná o několik dalších ingrediencí jako jsou červené faloze a burisony.
Foto: Matcha Crew
Imaginární zmrzlina
Na pražském Kalírně už nějaký ten pátek funguje Imaginární zmrzlina – 1. veganská zmrzlinárna v ČR. Její zakladatelé ukazují, že i veganská zmrzlina může chutnat dobře, a tak není divu, že mají spoustu spokojených stálých zákazníků. „Díky kombinaci kešu ořechů a kokosu, se nám podařilo vyvinout skvělý recept, při kterém nemusíme používat žádné polotovary ani přidané látky,“ uvádějí zakladatelé na Hithitu, kde před časem prosili o podporu, aby první veganskou zmrzlinárnu mohli otevřít. Čas od času si pro své zákazníky připraví i nějakou limitovanou specialitu jako je třeba barevná jednorožčí Unicorn zmrzlina. Letos tady pak ve velkém jedou shaky.
Foto: Imaginární zmrzlina
Instagramový hit z Bjukitchen
Barbora Karpíšková si před rokem a půl v centru Prahy (Jungmannova 27) otevřela bistro se zvláštním názvem Bjukitchen. Kromě toho, že sem můžete zajít na brunch nebo třeba na kafe, si tu můžete dát taky výbornou točenou zmrzlinu, samotnou nebo s nějakým přelivem. Tato zmrzlina je speciální zejména tím, že se letos v létě stala obrovským instagramovým hitem a influencer, který s ní nemá fotku, snad jako by nebyl. Nutno uznat, že zmrzlina podávaná v kovovém pohárku vypadá opravdu honosně a je fotogenická. Ale nejen to, je i skvělá. A v Bjukitchen navíc můžete ochutnat opravdu zajímavou kombinaci zmrzliny s pohankou pečenou na olivovém oleji a maldonskou solí.
Foto: Bjukitchen
Zdroje: Vlastní zkušenosti autorky článku, Matcha Crew, Bjukitchen, Imaginární zmrzlina, Taiyaki bar, Parlor Café
Nový komentář