Unknown-3.jpg
Foto: Shutterstock

Na první pohled mohou oba druhy chlazené pochoutky působit podobně. Jsou studené, sladké a nevyžadují pečení. Také jsou vyrobeny z podobných ingrediencí, ale tím to končí. Liší se obsahem tuku, složením, způsobem přípravy i servírování a historií. 

Zajímavostí je, že gelato vzniklo dřív než zmrzlina. Má kořeny v Itálii a ty sahají až do 16. století, kdežto zmrzlina byla vyvinuta až o dvě století později. Pokud se bavíme o úplně první podobě mražené dobroty, musíme se vrátit až do roku 500 let př. n. l., protože už tehdy míchali led s ovocem a hroznovou šťávou, nebylo to ale nic pro chuďase.

Zmrzlina
Způsob servírování: Zmrzlina se zpravidla nandavá do kornoutku pomocí speciální naběračky, která vytvoří kopečky.
Teplota: Uchovává se při teplotě -18 stupňů.
Tuk: Obsah tuku je 10–25 %.
Složení: Zmrzlina je vyráběná ze smetany a vajec.
Vzduch při výrobě: Zmrzlina se prudce chladí v prostředí, kde je 50% vlhkost vzduchu.
Struktura: Textura zmrzliny je nadýchaná a zmrzlá.
Chuť: Chuť zmrzliny je méně intenzivní.

VS.

Gelato
Způsob servírování: Gelato se nabírá špachtlí a servíruje do kelímků.
Teplota: Uchovává se při teplotě -9 stupňů.
Tuk: Obsah tuku je 2–9%, je proto vhodnější do diety.
Složení: K výrobě gelata se používá mléko a je bez vajec.
Vzduch při výrobě: Gelato se chladí pomalu v prostředí, kde je jen 20% vlhkost vzduchu.
Struktura: Textura gelata je hustá, hladká a hedvábná.
Chuť: Chuť gelata více intenzivní.

Zdroj: tasteatlas, thekitchn, healthline