Foto: Shutterstock.

Pochutnat si uprostřed zimy na domácích borůvkách či jahodách, které na své chuti ani vitaminech příliš neztratily? Díky mrazničce žádný problém. Zmrazit lze úplně vše. Jenže ne vše pak vyndáte bez úhony. Některé ovoce a zelenina se totiž pro tento způsob uskladnění naprosto nehodí. To proto, že obsahuje až příliš mnoho vody. Z té se při zmrazování utvoří krystalky, takže dojde k potrhání buněčné struktury dužiny. Jakmile plod opět rozmrzne na pokojovou teplotu, krystalky povolí, ale buněčná struktura už zůstane narušená a z dužiny se tak stane kaše. A to nelahodí oku ani chuti.

Jak klesá obsah vitaminů při -18 °C?

  • Obsah vitaminu C se za půl roku sníží o 40 %.
  • Obsah vitaminu B1 klesne za půl roku o zhruba 20 %.
  • Obsah vitaminu B6 klesne přibližně o 8 %.

Řeč je tu například o okurkách, rajčatech, ředkvičkách, melounech, bramborách, cibuli, listové zelenině, celých jablkách, hruškách nebo banánech. Ty nikdy nevyndáte ve stejném stavu, jako před jejich zamrazením. Ztratí svou pevnost a částečně i chuť.

Čím pomalejší zamrazování je, tím větší krystalky ledu se v ovoci a zelenině tvoří, a tím větší je pak i jeho poškození po rozmrazení. To ale platí u všech druhů plodů. Proto je k ledu ukládejte v malých porcích a mrazničku po vložení nastavte na vyšší výkon (super frost).

Existují však možnosti, jak zmrazit i „nezmrazitelné“ ovoce a zeleninu tak, aby byla využitelná i po rozmrazení.

Tipy na zpracování nemrazitelného ovoce a zeleniny

Banán nakrájejte na malé kousky a dejte zmrazit. Pak je stačí vyndat a rozmixovat, třeba s trochou smetany. Je to ta nejrychlejší zmrzlina, kterou navíc nemusíte doslazovat cukrem.

Foto: Shutterstock.

Z na kostičky nakrájeného a zmrazeného melounu rozmixováním zase uděláte skvělý sorbet.

Pokud máte v plánu ovoce či zeleninu po rozmrazení dále zpracovávat (omáčka, moučník…), měla byste plody nejprve tepelně upravit. Například pomocí blanšírování.

  • Na menší kousky rozdělené či pokrájené plody vložíme na krátkou dobu (1 až 3 minuty) do vařící vody (může v ní být i špetka soli) a pak šokově zchladíme ledovou vodou s kostkami ledu. Sice v nich takto mírně snížíme obsah některých vitaminů a dalších prospěšných látek, ale zároveň se zbavíme i většiny těch škodlivých – bakterií, virů či pesticidů.
Zelenina a ovoce vydrží v mazničce při teplotě – 18 °C až 12 měsíců. Pomalejšího znehodnocování některých druhů ovoce a zeleniny dosáhnete také jejich spařením před zamrazením. Blanšírováním se totiž deaktivují kvasinky a enzymy.

Čtěte také:

Reklama