Při zlomenině tělo zdravého jedince doslova mobilizuje své síly a během několika měsíců kost postupně obnoví. U starších osob, těhotných žen, po menopauze a andropauze je pomalejší nejen proces hojení, ale i vyšší pravděpodobnost, že dojde ke zlomenině. Jejich kosti jsou křehčí. Náchylní jsou i lidé, kteří drží nevhodné diety nebo ve svém jídelníčku nemají kvůli potravinovým intolerancím dostatek živin a vápníku. Právě ten urychluje celý proces odbourávání a tvorby nové kostní tkáně a zkracuje ho až o 2 týdny. Více na www.jsemstalekost.cz

Co se děje při zlomenině?
Při úrazu se poškozená odumírající tkáň nahromadí na okraji kosti odkud ji příslušné buňky postupně odstraňují. Tělo se zároveň připravuje na tvorbu nové kostní tkáně. Do deseti dnů od úrazu se začnou tvořit fibroblasty, základní buňky vazivové tkáně, které se dle potřeby mohou přeměnit na kostní buňky, buňky chrupavky nebo i svalové buňky. Fibroblasty vytvářejí kolagenní vlákna a mezi dvěma zlomenými konci kosti začne vznikat jakýsi „most“ v podobě vazivového spojení, který se v další fázi přetvoří na kostěný. Tato fáze může přetrvávat i tři až čtyři měsíce, než dojde k  přetvoření na pevnou kost.

Proces hojení je dlouhý, náročný a vyžaduje běžnou fixaci zlomené části a klid. Součástí léčby by měl být i dostatečný příjem vápníku, který je základním stavebním kamenem kostí, s podporou vitaminů K2 a D3. Konkrétně dospělému zdravému člověku se doporučuje užívat 1 000 mg přírodního vápníku denně, při úraze i 1 200 mg. „Poslední vědecké práce ale ukazují, že příjem vápníku v naší populaci klesl až na 400-500 mg/den, což odpovídá množství doporučené pro dítě do 1 roku,“ upozorňuje primářka MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol. Přitom se vápník s podporou K2 a D3, podílí na tom, aby se vápník ukládal do kostí či zubů a ne do cévních stěn a měkkých tkání. Společně mohou proces hojení zkrátit až o 2 týdny.

Přírodní vápník
Pouhá konzumace potravin bohatých na vápník není záruka toho, že kosti začnou zázračně rychle srůstat. Nezáleží jen na jeho množství v dané surovině, ale na jeho biologické dostupnosti, tedy jeho vstřebatelnosti. Běžně známý je vysoký obsah v tvrdých sýrech a obecně v mléčných výrobcích, méně potom v ořechách nebo máku. Tyto potraviny bývají častým zdrojem alergií a potravinových intolerancí, proto je vhodnější poohlédnout se v lékárnách i po přírodních doplňcích stravy. Cestou může být i čistě přírodní vápník z vaječných skořápek, který je pro naše tělo ideální, protože jeho částice jsou po mikronizaci dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu (např. OVOVITAL® od Biominu).

TIP:
Doplněk stravy OVOVITAL® od Biominu je čistý přírodní vápník z vaječných skořápek.

Je zcela bez chemických a pomocných látek, nezatěžuje organismus, a navíc má o 30 % vyšší vstřebatelnost než uměle vyráběný vápník.

Přípravek je balený v tobolkách vhodných i pro vegany, které jsou rovněž přírodní a bez pomocných látek.

Koupíte na www.apotek.cz  za 149 Kč – 60 tobolek. Více informací na: www.jsemstalekost.cz


Hojení podpoří i vitamin C a kolagen

Hojení zlomeniny je pro tělo extra zátěž. Organismus potřebuje větší množství minerálů a vitaminů než obvykle. Kromě vápníku, vitaminů K2 a D3 je vhodné zvýšit příjem živočišných bílkovin a vitaminu C. Živočišné bílkoviny (hovězí, krůtí, drůbež) jsou zdrojem kolagenu pro obnovu tkání a kůže. Na tvorbu kolagenu ma velký vliv právě vitamin C, proto do jídelníčku přidejte i ovoce a zeleninu bohaté na céčko nebo zavítejte do lékárny. Doplňky stravy ale vybírejte vždy s rozmyslem – dejte na kvalitu ověřeného výrobce, čtěte složení, a především si všímejte deklarovaného množství účinné látky.

Informace k vápníku, vitaminům D3 a K2 a jejich kombinacím lze najít na webu www.jsemstalekost.cz.

Reklama