Ingredience:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 150 g změklého másla
- 4 ks vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 1 balení kypřicího prášku
- cca 200 ml mléka
- máslo a mouka na vymazání formy
- hrst vlašských ořechů, případně lískové ořechy či mandle
Žloutky smícháme s cukrem a utřeme do pěny. Přidáme máslo a promícháme. Poté střídavě přidáváme mléko s moukou a práškem do pečiva. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a jemně vmícháme do směsi. Vlijeme do vymazané a vysypané formy. Bábovku pečeme asi hodinu podle velikosti podle velikosti formy v předem vyhřátě troubě na 170 °C. Mezi tím si nakrájíme ořechy. Vychladlou bábovku polejeme pampeliškovým karamelem (viz tip) a posypeme ořechy.
Tip:
Pokud si chcete bábovku ozvláštnit, zkuste šáhnout po netradičním pampeliškovém karamelu. Českokrumlovský karamel od Vaška - pampeliškový je složen z ručně vyrobeného karamelu a bylinek nasbíraných pod Kletí, v předhůří Šumavy. Svou vůní i chutí doladí tento karamel různé osvěžující nápoje, kaše, zmrzliny i zeleninové saláty. Výrobek se stal vítězem soutěže Regionální potraviny v roce 2017 v Jihočeském kraji.
Nový komentář
Komentáře
O pampeliškovém karamelu slyším poprvé. Bábovka ale vypadá dle fotky lákavě!
O Pampeliškovém karamelu jsem ještě opravdu neslyšela, asi zkusím vypadá to báječně.
Dobrota.
pampeliškový karamel vidím prvně...to bych chtěla okusit..
Může to být velice dobrá bábovka. Českokrumlovský karamel od Vaška jsem ještě nikde v obchodě neviděla.
O tomto výrobku jsem nikdy neslyšela, a je příjemné, že se něco takového a velmi zajímavého na trh dostalo. Já každý rok dělám pampeliškový jakomed a to za studena, i za tepla, pro použití v zimě. Letos mi ale tolik neztuhl, zato hluchavkový překvapil a už jako za studena měl perfektní konzistenci.