Život nám může zkomplikovat a znepříjemnit řada nemocí. Jednou z nich je bezesporu cukrovka.
Co si vlastně pod slovem „cukrovka“ máme představit?
Cukrovka neboli diabetes je chronické onemocnění metabolismu cukrů způsobené poruchou tvorby inzulinu ve slinivce břišní. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Zároveň však postihuje i hospodaření s ostatními živinami a ovlivňuje tak celkově přeměnu látek v organismu.
Nemocnému může již od počátku přinášet potíže v podobě neuhasitelné žízně, častějšího močení, únavy, nevýkonnosti, úbytku tělesné hmotnosti a k nim se mohou přidružovat i jiné příznaky či komplikace (např. svědění kůže, sklon k zánětům apod.). Jindy mohou být potíže minimální, což vede k podceňování nemoci a důsledky pak mohou být záludnější.
Cukrovka má několik druhů. Některé formy jsou lehké a odezní, jiné formy však provází člověka po celý jeho život....
Diabetes I. typu - juvenilní diabetes (propuká v dětství nebo v mládí) neboli diabetes závislý na inzulinu - je způsobený tím, že se ve slinivce přestal inzulin vytvářet. Propuká náhle.
Diabetes II. typu - diabetes dospělých (propuká nejdříve po 30. roce života) neboli diabetes nezávislý na inzulinu - je vyvolán poruchou uvolňování inzulinu ze slinivky nebo jeho sníženou účinností. Propuká pozvolna.
Těhotenský diabetes - objevuje se u žen, které nikdy diabetem netrpěly, a po skončení těhotenství odeznívá.
Porušená tolerance glukózy - nejde o cukrovku, avšak někdy cukrovce (především II. typu) předchází.
Víte jaké mohou být příčiny cukrovky?
1) Diabetes I. typu - zničení beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky, které mají produkovat inzulin, je dáváno do souvislosti s virovou infekcí, autoimunitními faktory, genetickými vlivy, konzumací kravského mléka, působením volných radikálů či určitých chemických látek a léků.
2) Diabetes II. typu - je dáván do souvislosti s dědičnou predispozicí, nesprávnou výživou, nadváhou (riziková je zejména obezita centrální části, kdy je nadbytečný tuk uložen nad boky) a sedavým způsobem života.
3) Těhotenský diabetes - souvisí s působením hormonů, dědičnými dispozicemi (v budoucnosti hrozí diabetes II. typu) a nadváhou.
Příznaky této nemoci mohou být různé.
Pro diabetes I. typu jsou většinou typické tyto varovné signály:
- předrážděnost
- časté močení
- abnormální žízeň
- zvracení
- tělesná slabost
- hubnutí
- neobvykle silný pocit hladu
- u dětí noční pomočování
Diabetes II. typu se často projevuje:
- zamlženým viděním
- sníženým vnímáním sladké chuti
- svěděním
- neobvyklou žízní
- ospalostí
- únavou
- kožní infekcí
- pomalým hojením ran
- bolestí nohou
- mravenčením nebo znecitlivěním chodidel
Pamatujte, že v jídelníčku diabetika by rozhodně neměly chybět jak vitaminy, tak i potravinové doplňky!
Ani tzv. léčba stravou by neměla zůstat bez povšimnutí.
Existuje totiž řada potravin, které napomáhají snižovat hladinu cukru v krvi:
česnek, cibule, lněné semeno, fazolové lusky, bobuloviny, pivovarské kvasnice, mléčné výrobky (především nízkotučné sýry), ryby, salát z mladých lístků smetánky lékařské, kyselé zelí a zelenina
Pochopitelně je nezbytné již při prvním podezření „na cukrovku“ navštívit lékaře, který nejen stanoví přesnou diagnózu, ale především zahájí léčbu, která je v tomto případě nezbytná.
Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nový komentář
Komentáře
pegusa: nejhorsi je ze i lekari to berou jako strasnou nemoc a lituji ty deti... jenze o tom to vazne neni.. delam jako dobrovolna vychovatekla v jedlickove ustavu a ty deti jsou v pohode protoze oni to berou tak ze proste zijou jinak (samozrejmne ne vsichni jsou tak vyrovnany ale je jich vice)ale i tam te dokazi pekne zneuzit:-) (podej dones udelej i kdyz hodne zvladnou sami..)
s tou cukrovkou to je i tak ze se to casto snazi lidi tajit jenze to je take spatne, podle me by se o tom melo vice mluvit (tak jako o epilepsii a astmatu) a lidi by mely nosit naramek nebo retizek podle ktereho by se to poznalo a lidi je neodsuzovali ale vedeli to nejdulezitejsi jak mu pomoci jako ze diabetikovy pokud zkolabuje tak vzdy cukr a ne inzulin pokud si nejsem 100% jista zda predtim jedl atd.. byvalemu se totiz stalo ze zkolaboval pred skolou a jelikoz z nej tahl alkohol(ne nepil) tak ho vsichni preslapovali jako ze je ozralej a nebyt toho ze nahodou kolem sel jeho spolubydlici tak tam asi i zustal..
next_way: Na tom něco je. Dcera má spolužačku, která je o ročník výš (v páté třídě). Nedávno jí zjistili cukrovku I.typu a musí si píchat inzulín. Nevím, jak s ní o tom mluví rodiče, ale ve škole se snaží svou nemoc zneužít. Vynucuje si různé věci tak, že jim pohrozí, že má cukrovku a že se nesmí rozčilovat, jinak zkolabuje a podobně. I povahově se hodně změnila. Jako by jí bylo všechno jedno. Chodí pozdě na tréninky gymnastiky a ani se neomluví. Pokud jí učitelka něco vytkne, vyloženě se jí vysmívá do obličeje. Vypadá to, že si s tím neví rady nejen ona, ale i rodiče.
zila jsem rok s diabetikem a sama mam s cukrem pbroblem(je mi 21) a reknu vam to tak CUKROVKA NENI NEMOC ALE ZIVOTNI STYL a pokud to tak vezmete tak minimalizujete veskere riziko komplikaci a navic budete i zdravejsi nez ostatni (nebot mate pravidelne kontroly a jste pod dohledem doktora..) take prosim nerikejte detem jaky jsou chudacci ale ze zijou zdrave:-) nebudou pak zneuzivat okoli (vlastni zkusenost)
anava 61: On je rozdíl mezi tím, jaké cukry to jsou. Glukóza = hroznový cukr, je špatná, protože na její odbourání potřebuje tělo inzulin. Ale fruktóza = ovocný cukr, je stravitelná bez pomoci inzulínu. Samozřejmě, že při nadměrné konzumaci je v těle zase přetváří na tuk, ale nesporná výhoda je, že ji mohou konzumovat i děti. Měli jsme problém, když mí rodiše měli cukrovku a naše děti byly do 3 let. Táta měl rád sladké a máti pekla ze sorbit. Děti loudily, ale dát jsme jim to nemohli. Pak máma objevila Fruktózu a bylo po problému. Teď ho používám i já.
Již jednou jsem to na ženě ventiloval. Diabetikům jsou doporučovány v různých poradnách a pod. rostliné tuky a mimo jiné i vaření na rostliných olejích, byl jsem však při té příležitosti upozorněn dietní sestrou v nemocnici na to, že kokosový a palmový olej je pro diabetiky absolutně nevhodný.
Výrobci rostliných tuků na obalech svých výrobků uvádějí v použitých komponentech rostliné oleje ale nikde není uvedeno jaké. Na moje mailové dotazy u nich mně odpověděl pouze jediný a to tak, že to je jejich výrobní tajemství. Používám proto sice ve velmi omezeném množství ale pouze máslo.
yellow_pendulum: Manželka navštěvovala a vlastně ještě navštěvuje lipidovou poradnu kvůli vysokému cholesterolu témněř deset let do nedávna bez výsledků. Teď nedávno ji přišly na nějaké nedostatky štítné žlázy vyzkoušely postupně asi troje prášky než přišly na ty pravé a nyní ji jde cholesterol dolů velmi rychle.
yellow_pendulum: mám podobný problém. Projevuje se u Tebe špatná srážlivost krve samovolnou tvorbou krevních výronů do podkoží?
wampirka: držím palce, ať tě to nepotká.
I naše babičky měly obě cukrovku. Naštěstí je dnes už na pultech hodně dobrůtek bez cukru, takže mohly i mlsat. Vzpomínám si ale, že za totáče existovala jedna čokoláda a asi dvoje oplatky. To bylo dost drsný.
K dia cukrovinkám: i když mají označení dia, obsahují sacharidy. Je třeba študovat obsah a vypočítat si, kolik toho vlastně můžu sníst. Rozdíl mezi dia tatrankou a normální tatrankou co do cukrů není zas tak velký, taky dia čokoládu nemůže sníst diabetik na posezení, ale z vlastní zkušenosti vím, že to jsou hrozná muka!
moje prababička měla cukrovku, ale milovala sladký, měla všude hromadu zásob dia čokolády, ale občas se v těch zásobách objevily i nepovolené dobrůtky. Ségra a já jsme byly ještě docela malý, ale přispívaly jsme k ochraně jejího zdraví tím, že jsme vždycky nějakou zásobárnu objevily a vyplenily
Harantka : tu bylinu jsme zkoušeli,když se přímo ochutná lístek je sladký,ale čaj to neosladí,možná něco děláme špatně?
Harantka : tu bylinu jsme zkoušeli,když se přímo ochutná lístek je sladký,ale čaj to neosladí,možná něco děláme špatně?
Tak já a moje cukrovka jsme spolu už 8 let. Momentálně na sobě nosím přístroj zvaný inzulínová pumpa a jeho největší výhodou je, že mám zavedenou kanylku do podkoží a tou se mi ze zásobníku pravidelně uvolňují nastavené dávky inzulínu po celých 24 hodin. Je to takový malý počítač naprogramovaný podle zjištěných potřeb inzulínu a k hlavním jídlům si ještě nějakou dávku podle toho, co mám před sebou na talíři, přidám danou dávku inzulínu navíc. Kanyla se pomocí jehličky napichuje do podkoží (nejčastěji do břicha) tak zhruba jednou za tři dny a pak se mění místa vpichu někam jinam. Pomocí pumpy jsem předešla píchání inzulínu 5x denně. Pro nezasvěcené - inzulínová pumpa vzdáleně připomíná mobilní telefon a diabetik ji většinou nosí zavěšenou za opaskem.
S cukrovkou se dá žít, ale souhlasím s příspěvkem č. 29 bobina19, že kdyby nebyly problémy s diabetickými pomůckami, bylo by to mnohem mnohem jednodušší. Abych se mohla dobře držet a "nevyrobila" si tzv. pozdní diabetické komplikace (v mnoha případech slovo "pozdní" neplatí, komplikace mohou nastat velmi brzo), musím vědět, jak na tom jsem, a proto si musím měřit často hladinu cukru pomocí glukometru, testovacích proužků a kapek krve z prstů. Problém je v tom, že jsou to velmi drahé a pojišťovnami velmi omezeně schvalované pomůcky.
Mám k tomu všemu ještě hodně co dodat, ale už i tak jsem to s délkou příspěvku přehnala. Všem spolubojovníkům držím pěsti a ostatním přeju, aby se Vám vyhnula jakákoliv nemoc, ne jen cukrovka.
Muj deda ma taky cukrovku,ale bez sladkyho nemuze byt. Babicka mu porad pece buchty a mysli si, ze to zachrani tim, ze je nepocukruje Ale 2 dny pred kontrolou drzi deda poctivou dietu...
můj tchán má cukrovku,tchyně pořád peče a děda se tím cpe a pak před kontrolou u lékaře jí česnek,citrony,stonky pampelišek.
harantka:díky,hned tam juknu.
karlik: Tak to jsem jedině ráda, protože v mém jídelníčku tak 80% je určitě sladkého
Můj táta má taky cukrovku.Píchá si inzulin 4x denně.Dietu moc nedrží.
Ono to není jenom o jídle.Soužití s těmito lidmi bývá těžké,mění se jejich chování.V okolí znám takových víc.
Bojim bojim ,abych ji taky nedostala. Když já mám tak ráda sladké
Babička s dědou (ten už umřel) taky měli cukrovku. Jenže babička má ještě spoustu dalších problémů který si svym životnim stylem způsobila v podstatě sama. Taky jí kupujeme Dia sušenky a tyhle věci, drahý mi to moc nepřijde. Ale někde jsem četla že i přehnaná konzumace umělýho sladidla může škodit. Docela by mě zajímalo nějaký podrobnější vysvětlení a taky to do jaké míry se to dá zdědit.