Zitny-chleb-se-spaldovou-moukou-www.pernerka.cz.jpgFoto: Pernerka

Počet porcí: 1 bochník
Čas: 2 hodiny

Suroviny:

  • 300 g žitné celozrnné hladké mouky 
  • 200 g špaldové hladké mouky 
  • 2 lžičky soli
  • 9 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 400 ml vody
  • 6 lžic slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sádla na vymazání pekáčku

Postup:

Formu 10 x 30 cm si vymažeme sádlem. Do mísy hnětače nasypeme přes prosívač mouky 300 g žitné celozrnné hladké mouky a 200 g špaldové hladké mouky, přidáme sůl, lžičku cukru, drcený kmín, slunečnicová semínka, sušené droždí a promícháme. 

Přidáme vodu a necháme zpracovat těsto v hnětači na stupeň č. 1 cca jednu minutu. Poté zvýšíme na stupeň č. 2 opět cca jednu minutu. 

Těsto dáme do vymazané formy, uhladíme povrch, zakryjeme a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 250 °C. 
Nakynutý chleba dáme do předehřáté trouby. Pod formu s chlebem dáme pekáček, do kterého nalijeme 200 ml vlažné vody. Po dvaceti minutách dáme pryč pekáček s vodou, teplotu snížíme na 190 °C a necháme troubu odvětrat. Poté opět zavřeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Chléb necháme vychladnout na mřížce. 

TIP: Chleba krájejte až po vychladnutí, aby zůstal krásně v celku.

Reklama