Počet porcí: 1 bochník
Čas: 2 hodiny
Suroviny:
- 300 g žitné celozrnné hladké mouky
- 200 g špaldové hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 9 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru krystal
- 2 lžičky drceného kmínu
- 400 ml vody
- 6 lžic slunečnicových semínek
- 1 lžíce sádla na vymazání pekáčku
Postup:
Formu 10 x 30 cm si vymažeme sádlem. Do mísy hnětače nasypeme přes prosívač mouky 300 g žitné celozrnné hladké mouky a 200 g špaldové hladké mouky, přidáme sůl, lžičku cukru, drcený kmín, slunečnicová semínka, sušené droždí a promícháme.
Přidáme vodu a necháme zpracovat těsto v hnětači na stupeň č. 1 cca jednu minutu. Poté zvýšíme na stupeň č. 2 opět cca jednu minutu.
Těsto dáme do vymazané formy, uhladíme povrch, zakryjeme a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.
Nakynutý chleba dáme do předehřáté trouby. Pod formu s chlebem dáme pekáček, do kterého nalijeme 200 ml vlažné vody. Po dvaceti minutách dáme pryč pekáček s vodou, teplotu snížíme na 190 °C a necháme troubu odvětrat. Poté opět zavřeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
TIP: Chleba krájejte až po vychladnutí, aby zůstal krásně v celku.
Nový komentář